Skalians vinden nu minder goud in Sarakreek
20 Aug, 00:01
foto
Negen skalians zijn actief in het zuidoostelijk deel van Sarakreek. (Foto: NH)


De overeenkomst met vier houders van dregde pontons (skalians) verloopt in december. Negen van de pontons zijn vanaf december 2015 bezig met goudwinning in het zuidoostelijk deel van de Sarakreek. Zij waren eerder actief in het stuwmeer. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt dat er nu veel minder goud wordt gevonden. Twee pontons zijn aan het afbouwen. De geschatte netto-opbrengst van de negen skalians het afgelopen jaar is bijkans US$ 8,3 miljoen oftewel ruim SRD 52 miljoen.

Uit een 'flash report' van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen blijkt dat totaal ongeveer SRD 917 duizend aan belasting is betaald voor de productie van negen skalians. Maandelijks is SRD 120.000 aan bedrage geleverd in Brokopondo. SRD 80.000 is bestemd voor de dorpen Baku, Lebidoti en Piseang, terwijl SRD 40.000 voor de districtskas te Brokopondo.

Minister Dodson zegt aan Starnieuws dat Baku veel gedaan heeft met het geld dat is ontvangen van de skalianhouders. De plaatselijke school en onderwijzerswoningen zijn gerenoveerd. Het gemeenschapshuis (krutu oso) is gerenoveerd. Er zijn diverse gezamenlijke projecten uitgevoerd.

De bewindsman vindt het jammer dat de plaatselijke bevolking nauwelijks heeft ingespeeld op de mogelijkheid om de skalianeigenaren te voorzien van groenten, vlees, eieren en andere producten die lokaal gekweekt konden worden. Dagelijks moeten bijkans veertig personen worden gevoed die op de pontons werkzaam zijn.
In december verlopen de vergunningen. Hierna volgt er een evaluatie.

U kunt het 'flash report' hier downloaden.
pdf-icon.gif Flash_Report_Scallians_Operations_Sarakreek.pdf