Welzijn beweert: Er is vergunning nodig voor drones
25 Jul 2017, 06:04
foto
Drone bestuurders, waaronder mediabedrijven, hebben vergunning nodig om de lucht in te gaan. Dat zegt minister Ferdinand Welzijn die waarneemt op Justitie en Politie.


Waarnemend minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, heeft maandag aan de wetgevende macht uitgelegd dat er een vergunning nodig is voor een drone. Op een vraag van Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) op basis van welke wet of regelgeving Welzijn dit beweert en waar een vergunning moet worden aangevraagd, bleef de minister het antwoord schuldig. Hij zal dit natrekken bij Openbare Werken, Transport en Communicatie. Diverse mediabedrijven, instanties en individuen beschikken over een drone om luchtopnames te kunnen maken voor betere videoproducties. Drones zijn gewoon te koop in Suriname.

Welzijn voerde aan dat een drone een luchtvaartuig is, dat vanuit de grond wordt bestuurd en is vergunningplichtig. De drone moet door de bestuurder altijd te zien zijn. Er mag niet in het donker gevlogen worden. Er dient altijd voorrang te worden gegeven aan alle luchtvaartuigen zoals vliegtuigen en helikopters. Er kunnen straffen, maatregelen en sancties worden getroffen tegen onrechtmatig gebruik van een drone. "De vergunninghouder dient zich te houden aan de gestelde regels," zei minister Welzijn.

De minister bleef ook na de interruptie van Gajadien erbij dat drones luchtvaartuigen zijn die vallen onder de reguliere wetgeving. De politie zal in elk geval erop toezien dat vanuit een handhavingspunt dat de drone die een luchtvaartuig is, voldoet aan een vergunning. De politie zal optreden tegen mensen die geen vergunning hebben, stelde Welzijn. Hij benadrukte dat een drone beschreven is als een luchtvaartuig. Voor elk luchtvaartuig zoals een helikopter of een vliegtuig moet er toestemming zijn. "Je kan niet met een luchtvaartuig de lucht in gaan, ook al wordt het vanuit de grond bestuurd. Omdat het nieuw is, kan het zijn dat het niet bij iedereen bekend is," merkte de minister op. Hij beloofde de voorlichting te zullen geven hierover.

Op de concrete vraag die via vicevoorzitter Melvin Bouva, die de vergadering leidde, werd gesteld in welke wet het is gedefinieerd dat een drone vergunningplichtig is, zei de bewindsman dat een drone in elk geval een luchtvaartuig is. Hij zal natrekken in welke wet het staat. "Drones zijn voor ons nieuw, maar overal in de wereld is een drone vergunning plichtig, want het gaat om een luchtvaartuig."

Starnieuws verneemt van justitiële bronnen dat in Suriname het hebben van drones niet bij wet geregeld is. Er is voorwerk gedaan door de Burger Luchtvaart Veiligheidsautoriteit Suriname (CASAS) voor wettelijke aanpassingen. Er zijn nog geen wettelijke regelingen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April