Het Presidentieel Besluit (PB) rechtsgeldig
21 Jul 2017, 06:38
foto


Op Starnieuws verscheen op 15 juli jl. het dictum van het PB waarbij de Directeur van het Kabinet van de President werd herbenoemd. Daarbij leverde het Assembleelid Mahinder Jogi een stevig stuk kritiek ten aanzien van de benoeming, waarbij zelfs werd gesuggereerd dat er sprake is van corruptie.
Door onwetendheid werden de domste dingen gezegd en de gemeenschap die ervan uitgaat dat een Assembleelid zeker weet waar hij over praat, neemt deze onzin over.

Wat zeggen de regels?
Op basis van een ambtelijke regeling dient een ambtenaar bij de benoeming in een lagere functie zijn of haar salaris te behouden. Eendachtig dit ambtelijk gebruik en de bevoegdheid gegeven in de Grondwet aan de President is het Presidentieel besluit tot stand gekomen.

De herbenoeming zoals het is uitgevoerd is tot stand gekomen op grond van de volgende bepalingen. In gevolge artikel 99 van de Grondwet is de President belast met de uitvoerende macht. Op grond hiervan zijn al de bevoegdheden van de Directeur van het Kabinet afgeleide van de bevoegdheden van de President. Op hem is geen enkele taakomschrijving der departementen van toepassing.

Ingevolge artikel 110 onder E van de Grondwet is de President bevoegd ministers te benoemen en te ontslaan. Ook het benoemen, schorsen en ontslaan van alle personen met enige overheidstaak belast, voor zover de benoeming, de schorsing of het ontslag niet aan een ander staatsorgaan is voorbehouden (artikel 110 onder H). Derhalve is de benoeming van de Directeur van het Kabinet van de President geen zaak van de Raad van Ministers noch van enig ander orgaan dan de President. Alles staat en valt met de wil van het bevoegde gezag, de President.
Deze benoeming vindt plaats in overeenstemming met het Staatsbesluit (Vormgeving Wettelijke regelingen Staats- en Bestuursbesluiten) met name bij Presidentieel Besluit.

De functies van Directeur van het Kabinet van de President en andere hoge functionarissen staan in overeenstemming met de Grondwet rechtstreeks onder de President en onder geen enkel andere lijnfunctionaris. In het onderhavige is er sprake van een correcte toepassing van de mogelijkheden die de regels bieden en niks is door mijn ruime kennis van zaken naar mijn hand gezet. Een op arbeidsovereenkomst gesloten verbintenis kan nooit precedent werking hebben. Waarom zou ik mezelf moeten benadelen om meneer Jogi zijn eerlijk gezicht?
De hele politieke stemmingmakerij van Jogi raakt formeel kant nog wal. Ik kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de onwetendheid of onkunde van anderen. Temeer daar zij behoren tot de wetgevende organen.

Eugène J. van der San
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April