Brazilië: President Temer verwerpt omkopingsaanklacht
28 Jun 2017, 08:15
foto
President Michel Temer zijn toespraak was de eerste reactie op de aanklacht. (Foto's: Reuters)


De Braziliaanse president, Michel Temer, heeft een omkopingsaanklacht tegen hem verworpen. Hij heeft het afgedaan als een "fictie" is die is gebaseerd op "wraak en nog eens wraak".

In een gepassioneerde toespraak heeft hij vraagtekens geplaatst achter de authenticiteit van het bewijs dat de hoofdofficier van Brazilië heeft voorgelegd. Temer wordt beschuldigd van het ontvangen van geld van de leidinggevenden van het vleesverpakkingsbedrijf JBS dat is betrokken bij een corruptie schandaal. Hij ontkent dat hij enige misdrijf heeft gepleegd.

Het is de eerste keer dat een zittende Braziliaanse president een aanklacht tegen zich krijgt. Temer heeft het bewijs dat de staatsaanklager, Rodrigo Janot, heeft voorgelegd verworpen. Volgens het staatshoofd heeft Janot een ongefundeerde zaak opgebracht dat een belediging is voor zijn “waardigheid”. Temer vindt dat de hoofdofficier Brazilië wil verlammen, nu het terugkeert van een recessie van twee jaar.

"Waar zijn de concrete bewijzen dat ik dit geld heb ontvangen?," vroeg Temer tijdens zijn televisietoespraak vanuit het presidentieel paleis in Brasilia. "Ik zal me niet laten beschuldigen van misdaden die ik niet heb gepleegd."

De aanklachten zijn gestuurd naar een rechter van het Hooggerechtshof die nu moet beslissen of de zaak naar het Lagerhuis kan worden gestuurd. Als de corruptiezaak het Lagerhuis bereikt, is de coalitie van Temer er in elk geval van overtuigd dat zij genoeg stemmen kan verzamelen om de twee derde meerderheid die nodig is om hem in de rechtbank te krijgen, te blokkeren.

JBS-leidinggevenden zijn betrokken bij Operation Car Wash, het grootschalig corruptieonderzoek bij de staatsolie-reus Petrobras. Het onderzoek, dat in maart 2014 is gelanceerd, richt zich op bedrijven steekpenningen aanboden in ruil voor contracten met Petrobras. De steekpenningen verdwenen in de zakken van politici en malafide fondsen van politieke partijen.

Vorige maand is er een geluidsopname vrijgegeven waarin Temer schijnbaar in gesprek is met JBS-voorzitter Joesley Batista. De opname is gemaakt met een verborgen apparaat en is gepresenteerd in pleidooi onderhandelingen tussen de officieren van justitie en de JBS-leidinggevenden. Ondertussen zou president Temer nog kunnen aankijken tegen een aanklacht voor belemmering van de rechtsgang.

Temer, een voormalige rechtendocent, heeft beloofd om in functie te blijven, ondanks dat hij wordt opgeroepen om af te treden. Presidentiële verkiezingen worden alleen verwacht in oktober 2018.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March