Regering laat Jacobs Consultancy EBS doorlichten
22 Jun 2017, 18:18
foto
Onderhoud tussen Jacobs Consultancy en EBS. De introductie van het buitenlandse bedrijf werd gedaan door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. (Foto: EBS)


Het buitenlandse bedrijf, Jacobs Consultancy, is door de regering aangetrokken om de Energie Bedrijven Suriname (EBS) door te lichten. Het bedrijf zal de processen én de financiële positie van het staatsbedrijf nauwkeuring bekijken om de verbetergebieden te identificeren. Daarnaast zal een strategie ontwikkeld worden die de sector weer op spoor moet brengen richting de gewenste financieel duurzame en commerciële basis. Dit is nodig om de huidige en toekomstige vraag naar elektriciteit te kunnen garanderen.

Op het hoofdkantoor van de EBS vond dinsdag een ontmoeting plaats met de vertegenwoordigers van Jacob Consultancy. Dit bedrijf zal de regering adviseren over de realisatie van de gewenste efficiëntieslagen binnen de energiesector, deelt de EBS mee in een persbericht. "De energiesector is een dure, maar heel belangrijke sector voor de kwaliteit van het leven en ook de economische ontwikkelingen van ons land. De afgelopen periode is er daarom binnen diverse groepen in de samenleving veel discussie geweest over de kostprijs van elektriciteit. De komst van Jacobs Consultancy wordt daarom toegejuicht, vooral daar zij reeds bekend is in Suriname. Dit consultant bureau heeft enkele jaren geleden eveneens werkzaamheden verricht bij Staatsolie", zegt de EBS.

Tijdens de ontmoeting was ook minister van Financiën, Gilmore Hoefdraad, aanwezig. Hij sprak in zijn introductie over het streven van de overheid naar een gezonde en transparante elektriciteitsvoorzieningssector in het algemeen en een gezond elektriciteitsbedrijf in het bijzonder. De minister gaf te kennen dat de overheidssubsidies voor de energiesector 6 tot 7% van het Bruto Nationaal Product beslaat. Dit kan niet langer worden gehandhaafd. De overheid heeft daarom de uitdaging om deze subsidies op korte termijn terug te brengen.

De Chief Executive Officer van de EBS, Rabin Parmessar, merkte op dat de overheid met de aanname van de Elektriciteitswet en de Wet Energie Autoriteit Suriname (EAS) de eerste stap heeft gezet om de elektriciteitsvoorzieningssector te ordenen. Een belangrijke taak en verantwoordelijkheid van de EAS is het voorbereiden van het Elektriciteit Sector Plan dat de strategie en regulering van de sector vast stelt.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March