SLM-toestel aan de grond door bird strike
11 Jun 2017, 22:05
foto
Een vliegtuig komt in aanvaring met een vlucht vogels in de lucht.


Het toestel van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) heeft bij vertrek uit Trinidad onderweg naar Curaçao een bird strike (botsing met vogels) gehad. Na aankomst op Curaçao is tijdens de inspectie van de kist ontdekt dat een bird strike in een van de twee motoren had plaatsgevonden. Het toestel mocht in die toestand niet uit Curaçao vertrekken, vertelt SLM-directeur Robbi Lachmising aan Starnieuws.

Uit de inspectie is gebleken dat drie van de motorblades van één van de motoren zijn beschadigd. De vlucht uit Curaçao zal dus niet met het toestel van de SLM worden uitgevoerd. Lachmising zegt dat ze bezig zijn een kist in de buurt te huren, om de vlucht voort te zetten.

Aanvaringen tussen vogels en vliegtuigen komen vaker voor. Een bird strike kan behoorlijk veel schade aan het vliegtuig of de motor aanrichten. Meestal vindt zo’n aanvaring plaats tijdens het opstijgen van het vliegtuig. Wanneer een bird strike plaatsvindt, moet het toestel terugkeren naar het vliegveld voor een inspectie op schade. Tussen 2011 en 2014 heeft de Internationale Burgerluchtvaart Organisatie (ICAO) meer dan 65.000 bird strikes geregistreerd. De aanvaringen tussen vogels en vliegtuigen zijn in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen door het drukker wordend luchtvaartverkeer. De schade per jaar door bird strikes in de luchtvaart wereldwijd loopt in de miljarden dollars.
Advertenties