LVV zet eerst stap naar agrarisch rampenplan
29 Apr 2017, 09:18
foto
Stakeholders tijdens de presentaties om te komen tot een rampenplan voor de agrarische sector. (Foto's: Min. LVV)


De eerste stap om te komen tot een rampenplan voor de agrarische sector is gezet. Met stakeholders uit de sector is donderdag een workshop gehouden die moet resulteren in de samenstelling van een plan als een ramp de agrarische sector treft.

De bijeenkomst maakt deel uit van het project Improving Technical and Institutional capacities for disaster and Climate Risk Management and Sustainable Agriculture in Suriname, Guyana and Jamaica. Het startschot van het project, dat wordt ondersteund door de voedselarm van de Verenigde Naties, FAO, is ook gisteren gegeven.

Hogere temperaturen, stijgende zeespiegel, verandering in het zoutgehalte en de zuurgraad van oceanen, meer of minder regen, zijn resultaten van de jarenlange activiteiten die onder andere het milieu verontreinigen. Ook onverantwoorde activiteiten binnen de agrarische sector dragen bij aan de nadelige verandering van het klimaat zoals het onverantwoord gebruiken van pesticiden en ontbossing. In Suriname zijn de gevolgen van radicale klimatologische verandering ook merkbaar in de agrarische sector. Het binnenland en het gebied Weg naar Zee zijn meerdere malen geteisterd door watersnood die veel schade aanricht aan de agrarische activiteiten.

De stakeholders hebben na presentaties van gedachten gewisseld waarmee het fundament is gelegd voor de opstelling van de Preparedness and Recovery Plan voor de agrarische sector. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij bevordert met het oog op de invloeden van klimaatverandering, het telen van gewassen in plantenkassen. Toepassing van ecologische teelttechnieken en integrated pest management stimuleert het departement dat als taak heeft de voedselzekerheid te garanderen.
Advertenties