Colombia verwerpt besluit referendum
29 Mar 2017, 18:54
foto
De goudreserves in Colosa zijn in 2006 ontdekt. (Foto: AFP)


Colombia regering overheerst Cajamarca mijnbouw verbod referendum
De wil van het volk ten spijt, de Colombiaanse regering heeft besloten een groot goudmijnbouwproject goed te keuren. Bij een referendum in de stad Cajamarca heeft 98% van de bewoners gestemd tegen het project, maar de regering verwerpt de uitslag.


De bewoners vrezen dat het project schade zal toebrengen aan het milieu en hun waterbronnen zal vervuilen. Minister Germán Arce van Mijnbouw vindt dat het referendum niet bindend is. La Colosa, in Centraal-Colombia, heeft de potentie om het grootste mijnbouwbedrijf van Zuid-Amerika te worden.

Arce zegt dat de Zuid-Afrikaanse mijnbouwreus AngloGold Ashanti al een vergunning heeft om te beginnen met goudmijnbouwactiviteiten in het gebied. “Exploratievergunningen blijven hun geldigheid behouden," voegt hij eraan toe. r zijn negentien exploratievergunningen in Cajamarca verleend aan het bedrijf tussen 2006 en 2009, meldt de lokale RCN radio.

In een verklaring na de volksstemming, had AngloGold gezegd dat hij de uitkomst betreurde omdat het land en de regio "het risico liepen om niet te genieten van de voordelen van goede en verantwoorde mijnbouw". De autoriteiten in Colombia zijn bezorgd over de mogelijke ontwikkeling van de illegale goudwinning in Cajamarca en andere gebieden.

Minister Arce zegt echter dat de stemming geen invloed zal hebben op buitenlandse investeringen in de mijnbouwsector van Colombia. "Voor de eerste keer in 20 jaar zullen we drie grote projecten in uitvoering hebben," stelt hij tegenover RCN. Volgens hem hebben de actievoerders de kiezers verkeerd geïnformeerd. "We hebben het hier niet over een openlucht mijn," zegt hij. "Noch zijn er een honderdtal rivieren in gevaar."

Actievoerders zijn boos door opmerkingen van Arce. De oppositie tegen president Juan Manuel Santos heeft ook het standpunt van de regering over de kwestie bekritiseerd. "Santos en de mijnbouw-minister zijn overeengekomen om het besluit van Cajamarca over La Colosa te negeren. Democratische mobilisatie zal ook hen verslaan," heeft de oppositie senator en presidentskandidaat, Jorge Robledo, getweet.

Slechts 76 inwoners van Cajamarca, in de centrale provincie Tolima, hebben in het referendum van zondag gestemd voor het mijnbouwproject. Meer dan 6.100 van de stad met19.000 inwoners hebben tegen gestemd. Verscheidene andere Colombiaanse steden en gemeenten zijn van plan om soortgelijke stemmingen te houden in een poging om mijnbouwprojecten te blokkeren in hun gebied.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April