Contractanten overheid mogen opteren voor pensioen
29 Mar 2017, 22:17
foto
Mike Miskin, directeur Pensioenfonds Suriname. (Foto's: Min. Biza)


Personen die op arbeidsovereenkomst werken binnen de ambtenarij of binnen een parastataal bedrijf dat is aangesloten bij het Pensioenfonds, mogen ook opteren voor pensioen. In het Staatsbesluit van 15 maart 2016 is de inhouding van spaarpremie voor personen die als arbeidscontractant werken bij de overheid of een tijdelijke aanstelling hebben geregeld. Het besluit staat ook bekend als ‘Besluit Spaarinhouding 2015.’

Dit Staatsbesluit en de werking ervan zijn volgens Michael Miskin, directeur van het Pensioenfonds Suriname, onvoldoende bekend bij de ambtenarij en de parastatale bedrijven, die aangesloten zijn bij het Pensioenfonds Suriname. Zo weten landsdienaren met een contract niet waar ze terecht moeten voor hun pensioen. “Soms gaan ze naar het Algemeen Pensioenfonds, terwijl ze zich tot ons kunnen wenden en wij hen van een pensioen kunnen voorzien wanneer de tijd daar is,” zegt Miskin. Hij legt uit dat deze groep haar pensioen ook kan inkopen.

Met aanname van de Sociale Wetten in Suriname in 2014, waaronder de Wet Algemeen Pensioen 2014, is er een verplichte algemene pensioenregeling opgenomen. Het doel is om elke deelnemer te voorzien van een basispensioen bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. De overheid heeft daarbij ook de mogelijkheid gecreëerd om op de salarissen van landsdienaren die op een arbeidsovereenkomst in dienst van het land zijn, spaarpremie in te houden. Volgens Miskin heeft de overheid de eerste stap gezet in deze kwestie. Hij ziet graag dat de overheid in een volgende stap overweegt om deze spaarpremie aan te duiden als pensioenpremie. Hij vindt dat dit besluit zal leiden tot ondersteuning van de staatskas, waardoor de druk op de overheid om de oudedagsvoorziening (aov) steeds te verhogen, zal afnemen. Burgers zullen dan immers naast hun aov ook pensioen ontvangen.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April