Parijs stuurt ministeriële missie naar Frans-Guyana
29 Mar 2017, 10:11
foto
De onrust in Frans-Guyana blijft groeien. (Foto's: AFP)


De Franse regering stuurt een ministeriële missie naar Frans-Guyana. De onrust in het land blijft groeien. Frans-Guyana gaat zijn derde dag in van een algemene staking. Het Frans grondgebied kampt met een hoog aantal moorden en torenhoge werkloosheid.

De Franse ministers van Binnenlandse Zaken, Matthias Fekl en van Overzeese Gebieden, Erick Bareigts, reizen vandaag af naar Frans-Guyana. Volgens premier Bernard Cazeneuve zullen de ministers een ontmoeting hebben met vertegenwoordigers van de vakbonden, maatschappelijke en zakelijke leiders en politici. De verwachting is dat ze tegen eind van de week een ‘pact voor Guyana’ tekenen.’

Dat zal alleen gebeuren zolang de ‘voorwaarden van respect’ en ‘openbare orde’ in tact blijven, waarschuwt premier Cazeneuve. Hij heeft ook onmiddellijke concessies gedaan. Zo zal er een gevangenis en een gerechtsgebouw worden gebouwd in de westelijke grensstad van Saint-Laurent du Maroni en komt er een nieuwe scanner op de luchthaven van Cayenne.

De protesten broeien al enkele weken. Eerder deze maand zijn tientallen gemaskerde activisten uit een groep van die zich ‘The 500 Brothers’ noemt, een intergouvernementele bijeenkomst in Cayenne binnengestormd. De onrust in Frans-Guyana komt minder dan een maand voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk.

De staking is begonnen na klachten over de hoge criminaliteit, de kosten van levensonderhoud en de slechte kwaliteit van de gezondheidszorg, geannuleerde vluchten, het verstoren van een raketlancering en negatieve reisadviezen.

"Vandaag heeft de bevolking het gehad,” zegt Davy Rimaine, algemeen secretaris van de Unie van Guyanese arbeiders, aan de publieke omroep France Info. ’Degenen die de barricades hebben opgeworpen, zijn geen harde stakers," stelt hij. "Zij zijn de bevolking die de dingen in hun eigen handen hebben genomen."

De belangrijkste wegen in Frans-Guyana zijn gebarricadeerd. Veel mensen verplaatsen zich te voet. De enige voertuigen die worden toegelaten bij de wegblokkades zijn hulpdiensten en medische hulpverleners. Frans-Guyana is met zijn bevolking van een kwart miljoen een grondwettelijk deel van Frankrijk.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April