Welzijn: Vroegtijdig sluiten benzinepompen onacceptabel
29 Mar 2017, 00:48
foto
Minister Ferdinand Welzijn


Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme vindt het onacceptabel dat diverse pomphouders dinsdag de verkoop van brandstof vroegtijdig hadden gestaakt. De Economische Controle Dienst (ECD) heeft meer dan vijftien stations in kaart gebracht die gestopt waren met de verkoop. "Het ministerie treedt dan ook hard op tegen retailers die zich aan dit onmaatschappelijke gedrag schuldig maken. Er is een proces-verbaal opgemaakt en de voorraad brandstof is in beslag genomen," zegt Welzijn aan Starnieuws.

Bij navraag waarom de pomphouders de verkoop van brandstof hadden gestaakt, gaven zij uiteenlopende verklaringen. Een pomphouder aan de Kwattaweg verklaarde dat hij vanwege stroomschommelingen de machines moest uitschakelen, terwijl een ander aangaf door zijn voorraad heen te zijn. Bij controle bleken de meeste stations over voldoende brandstof te beschikken. Een pomphouder aan de Mahonylaan heeft geweigerd mee te werken om aan de ambtenaren van ECD de voorraad aan brandstof te tonen, terwijl hij zelf bezig was de pompen uit te schakelen.

Het ministerie sluit niet uit dat de verkoop bij de verschillende stations werd gestopt om op een later tijdstip de oude voorraden tegen de verhoogde prijs per liter te kunnen verkopen en daardoor de consument te benadelen. "Ik wens te benadrukken dat de principes van vrijhandel bij mij de boventoon voeren, maar dat ik oneerlijke concurrentie en uitbuiting van de consument evenwel ontoelaatbaar acht. Wij zullen daarom voortgaan om die maatregelen te treffen teneinde de consument te beschermen en roepen de consumenten op om daar waar mogelijk te bezuinigen (autoritten te beperken tot het meest noodzakelijke), maar daarnaast alle gevallen van vermoedelijke opdrijving aan de ECD te rapporteren. Men kan het ministerie zowel via de consumenten app als via Facebook bereiken," zegt de bewindsman.
Advertenties