VHP staat stil bij betekenis van Navratri
29 Mar 2017, 04:32
foto


Navratri wordt door gelovige hindoes over de hele wereld op verschillende manieren gevierd; in tempels met speciale gebedsdiensten, of thuis met de familie. Negen dagen lang aanbidt men de negen aspecten van vrouwelijke kracht in negen verschillende vormen van de godin Doerga.

Navratri is dinsdag begonnen en duurt tot en met woensdag 5 april. Navratri wordt twee keer in het jaar gevierd, de eerste periode valt in de maand maart/april en de tweede periode valt in de maand september/oktober.
De belangrijkste activiteit tijdens Navratri is mediteren. Door meditatie brengen we ons lichaam en geest tot rust. Door te mediteren maken we contact met ons diepste zelf; het goddelijke in ons. We transcenderen naar een hoger niveau van bewustzijn, het zuivere bewustzijn: een staat van totale stilte en innerlijke rust.

Gedurende negen nachten wordt er op de volgende kwaliteiten gemediteerd met het doel deze kwaliteiten in onszelf te ontwikkelen:
 ‘Tevredenheid’: de beheersing van de drang naar overconsumptie, macht en materiële gehechtheid;
 ‘Overwinning van onwetendheid’ met als doel spirituele groei en ontwikkeling van het besef van verbondenheid met alle andere schepselen op deze wereld;
 ‘Zelfinzicht’, door zelfreflectie en zelfevaluatie;
 ‘Zelfbehoud’, het vervullen van jou noodzakelijk behoeften als voorwaarde voor continuïteit van het leven;
 ‘Zelfontplooiing’, moeder Doerga als verdrijver van pijn, verdriet en negativiteit waardoor zelfontplooiing en groei mogelijk wordt;
 ‘Geluk binnen familieverband’, loslaten van negatieve gevoelens jegens elkaar, vergeven en opnieuw beginnen;
 ‘Innerlijke reiniging’, door vernietiging van je persoonlijke vijanden zoals jaloezie, hebzucht en onderscheid;
 ‘Zelfontwikkeling’, middel om tot kennis en inzicht te komen van de materiële wereld om op die manier beter begrip en respect van je omgeving te komen.
 En tot slot ‘verbinding met het oneindig bewustzijn en eenwording met de schepping’.

Navratri is dus een moment van devotie en meditatie. Tijdens negen nachten staat devotie aan de goddelijke kracht Doerga centraal. Doerga is de godin van de strijd, ze heeft macht over de natuurkrachten die leven schenken en leven wegnemen.
Devoten hebben vereringsceremoniën, zingen bhajans (lofliederen), offeren zoete spijs, chanten mantra’s en mediteren op de Godin Doerga. Om dit in een zo zuiver mogelijke staat te doen, worden deze negen dagen uitsluitend vegetarisch voedsel gegeten. Bij voorbaat fruit en zuivelproducten of alleen maar zoet voedsel. Prikkelende spijzen worden vermeden. Dit alles met als doel na deze periode zich in woord, gedachte en activiteit zo gezuiverd te hebben dat de weg naar verbinding met het zuivere kosmische bewustzijn mogelijk wordt.

De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) wenst u allen veel wijsheid toe. Moge de godin Doerga ons allen beschermen en behoeden voor het kwaad en het goede in ons laten zegevieren.

Shubh Navratri!
Advertenties