Parijs in de greep van gewelddadigheden
28 Mar 2017, 21:05
foto
Demonstranten vormen 'violence' met kaarsen bij hun samenkomst maandag. (Foto: AFP)


In Parijs is geweld uitgebroken nadat de politie een Chinese man had doodgeschoten. Drie agenten zijn gewond geraakt bij de botsingen en meer dan dertig mensen zijn aangehouden.

De demonstranten hadden zich maandag verzameld buiten een politiebureau om eer te betuigen aan de gedode man. Zijn familie ontkent de politieverklaringen dat de man een agent met een schaar had aangevallen. Dat zou zijn gebeurd toen de politie reageerde op een melding van huiselijke ruzie in zijn huis.

China heeft formeel geklaagd en heeft Frankrijk opgeroepen om zijn onderdanen te beschermen. De 56-jarige man, Lui Shaoyo - vader van vijf – is zondagavond doodgeschoten in het Parijse 19e arrondissement. De politie zegt dat hij een agent met een scherp voorwerp heeft aangevallen zo gauw hij bij de deur was. De agent zou zijn gered door zijn kogelvrije vest. Een andere agent heeft de 56-jarige man doodgeschoten. Maar de advocaat van de familie zegt dat ze deze verklaring "totaal betwisten."

Eén van de dochters van de man heeft de Franse media verteld dat haar vader, die weinig Frans sprak, naar de deur was gelopen met een schaar die hij had gebruikt om vis te bereiden. “Ze sloegen de deur in, het schot ging af en mijn vader belandde op de vloer,” zei ze tegen de Parijse krant.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft officieel protest aangetekend en heeft er bij de Franse autoriteiten op aangedrongen om alles eraan te doen om licht te werpen op het incident en om “de veiligheid en rechten” van zijn onderdanen te beschermen. Het is de eerste keer dat China impliciet een actie van de Franse politie bekritiseerd.

Minstens 150 mensen hebben deelgenomen aan de protesten maandag. Sommigen schreeuwden “moordenaars”. Vorige maand waren er al beschuldigingen van wreedheden van de politie nadat een jonge zwarte man had gezegd dat agenten hem met een wapenstok anaal hadden misbruikt.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March