Chili: Tienduizenden op straat tegen pensioenstelsel
27 Mar 2017, 09:18
foto
Het particulier pensioenstelsel is geïntroduceerd tijdens het regiem van Augusto Pinochet in 1981. (Foto's: Reuters)


Tienduizenden hebben in Chili deelgenomen aan demonstraties tegen het controversieel geprivatiseerd pensioenstelsel van het land. De demonstranten hebben de socialistische regering van Michelle Bachelet opgeroepen om het systeem dat door particuliere fondsen wordt beheerd, te schrappen.

Critici zeggen dat het systeem in het voordeel is van de rijke Chilenen, maar dat het de arme Chilenen laat met een pensioen onder het minimumloon. Het systeem is in 1981 ingevoerd onder het bewind van generaal Augusto Pinochet.

De organisatoren van de demonstraties zeggen dat in totaal meer dan twee miljoen mensen in verschillende Chileense steden hebben deelgenomen aan de protesten. In Santiago alleen hebben 800.000 mensen geprotesteerd. Maar de Chileense politie zet het aantal demonstranten in de hoofdstad op 50.000.

Het Chileens privé pensioensysteem, bekend als AFP (Pension Fund Administrators), was eens goed ontvangen door pro-markt politici (voorstanders van de vrije markt) en economen over de hele wereld. Maar critici zeggen dat het systeem alleen ten goede komt van de beheerders en de rijken. De arme Chilenen krijgen een uiteindelijk pensioen van minder dan US$ 400 per maand.

In haar eerste regeerperiode heeft Bachelet het AFP hervormd en de commissies die particuliere beheerbedrijven mogen vragen, verminderd.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April