Column: Politieke Borrelpraat 348
26 Mar 2017, 22:08
foto
EBS-directeur Rabin Parmessar weer in ere hersteld.


“Jongens, jongens, wat een week; ik keek en het leek op een streek, maar het was geen fake.”
“Praat normaal: Parmesari werd weer ‘sar’.”
“En Pineut werd samen met z’n solidaire RvC de Pineu-sari.”
“De hele Er-Vee-Cee, werd Wee-Wee, now deng kree-kree.”
“Maar ex-Voorie sprak teleurgesteld over de radio en gaf een college hoe het beleid geen bakbawenkri moet zijn en geordend moet worden enzo.”
“Hij praat zo, omdat hij z’n teleurstelling kwijt moest, want eerst doe je ferm en fier mee met die ’bakbawenkri’ en wordt er geaasd op het directeurschap en nu dat bijna was gelukt en je de bons hebt gekregen, praat je een andere taal.”
“Had deze niet over een Chinees gereden, eerst vooruit en toen achteruit, mash-die-tjainahman, omdat die z’n bouwmaterialen van z’n in aanbouw zijn huis steeds stal?”
“Nu heeft Baas vooruit-achteruit over hem heen gereden.”
“Maar die andere helft van deze is als Rambo tekeer gegaan bij het directoraat cultuur en heeft de boel daar op stelten gezet.”
“Ai, poti driko Ziedoel was danig de pineut en de kluts kwijt.”
“Maar san mi lobi, toch, in die tori van Paar-mi-sar-kon-hesi-baka, is dat een paar babbelaars te snel victorie in de pers zijn gaan kraaien; opeens was het corruptie waarom ons Rabinnetje was geschorst.”
“Ach, het ging volgens mij gewoon zo: ‘jij dient belangen van jou, dus Jee., en wij willen belangen van ons, dus van Oo., en dan botsen Ootje en Jeetje. Gevolg: Ojeetje Portemonneetje wordt geboren.”
“Hai boi, da’s een goeie. Maar ook zo’n goeie: die ‘Zoon van Dot’ werd op het matje geroepen bij Baas. Dat ging volgens mij zo: ‘Waarom heb je als minister victorie gekraaid toen mijn Rabin door de RvC geschorst was? Hè, praat no, jongen? Of moet ik je een klap draaien dat je tong wat losser wordt? Hè? Waar zijn je manieren?”
“Wel, enne, ik b-b-b-bedoel, k-k-kijkt u, dus aangezien die feit dat hoewel dat koe meer sch...t dan het geit, pardon voor die f-f-f-fouten, ik kefte op basis van de info van de gewezen RvC, jawel, u ziet dat ik u, mitsdien, hoewel en tenzij loyaal ben, want terdege ter zake, conform en ad hoc, bla, bla, met nog meer nietszeggend intellectueel gebabbel, jawel, accepteert u mijn uitleg, lieve Baas?”
“Hmm, oké, voor deze keer, maar doe het nooit meer, heb je begrepen?”
“Jawel, o hoge heer, ik zal nooit meer vóór mijn beurt victorie kraaien, dank u, want ik heb ook geen DOE meer om op te steunen.”
“En die Linksgeer van de Vagebond heeft ook te vroeg gejuicht; die was het ook eens met de RvC; wij iengiemannen, blakamannen, doglamannen en de restmannen moeten niets hebben van die zuinige kuliman.”
“Nou, maar die kuliman heeft gezegd dat hij aan zelfreflectie gaat doen, nu hij terug is.”
“Is hem geraden, want je moet een beetje flexibel omgaan met die zovele mannen daar. En eventjes was hij zijn riant salaris kwijt…. is dat niet dertigduizend per maand over zestien maanden per jaar?”
“Weet ik veel. Dit soort cijfers zijn een soort van staatsgeheim. Typisch nog die koloniale status van dit land: de Heren van Staat wentelen zich in de tienduizenden salaris per maand, en de slaven des lands mogen dat niet weten anders ze gaan ontevreden worden en meer eisen.”
“Ja, zoals nu de Wilgoowtoe Onderwijzers.”
“Ja, ze moeten blij zijn als ze met veel moeite en acties een 500 tot 1000 per maand omhoog gaan.”
“Wat de onderwijskrachten zullen krijgen, is niet eens die inflatiecorrectie vergeleken met toen de koers drie-punt-drie was.”
“Maar er is geen geld voor deze verhoging.”
“Omdat die overheid geen impopulaire inkomstenverhogende maatregelen wil doorvoeren.”
“Zoals?”
“Het brengen van de brandstofprijs van 3.3 op een koers van zeven-punt-zoveel voor de US dollar.”
“Hemeltje nee, dan wordt een liter unleaded minstens 9 tot zelfs 10 srd per liter.”
“Inderdaad. Maar dit moet niet in één klap verhoogd worden; dat is moordend. Elke eind van de maand, net als de salarissen zijn gestort met vijftig cent verhogen en de achterstand inlopen.”
“Maar dan moet je het volk wel eerst duidelijk het hoe en het waarom hiervan hebben uitgelegd.”
“Precies! En dan kan de overheid beter gaan praten over de uitgaven, zoals verhoging van de ondersteuning van de minst draagkrachtigen, weduwen en wezen en de salarissen.”
“En welke impopulaire maatregelen dan nog meer?”
“Onmiddellijke invoering van collegegelden op het IOL en de universiteit. Want dat gratis hoger onderwijs leidt alleen maar tot niveaudaling. En niet gegeven colleges worden niet uitbetaald.”
“Oké, en wat nog meer?”
“Onmiddellijke invoering van de onroerendgoedbelasting, samengetrokken met de huurwaardebelasting. Er komt geen nieuwe wet, anders houdt ’s Lands Babbelclub met hun Sem Lees de zaak tot Sint Juttemis vast, net zoals die anti-corruptiewet. Je verhoogt gewoon de huurwaardebelasting tot 250 SRD per maand voor kleine huizen, tot 1000 per maand voor grote huizen, tot 2000 voor die paleizen.”
“Maar daar zitten de partijbonzen en sponsoren van de politieke partijen. En juist die gaan het harst schreeuwen dat zij niet gaan kunnen betalen”
“Sorry, landsbelang gaat voor. En wat is 2000 per maand voor hen? Lawsie tjikkenfeet.”
“En de eigenaren in het buitenland van de huizen hier betalen dezelfde prijs, maar dan in euro, klarie.”
“En wat nog meer?”
“Gestadige afbouw van alle subsidies, allereerst die op alle staatsbedrijven, dan die op elektra, water, busvervoer, rekening houdend met de minst draagkrachtigen; die kunnen bijvoorbeeld een gratis maandbuskaart krijgen als ze buiten de stad wonen.”
“Mijn hemel, dan gaan we doodgaan.”
“Als we het nu niet doen, gaan we straks zeker doodgaan. Kijk wat er nu in Venezuela gebeurt: die president daar moet de VN bedelen om de noodzakelijke medicijnen geïmporteerd te krijgen, want de ziekenhuizen draaien nu op maar 5% van hun benodigde medicijnen.”
“Verschrikkelijk. En dat met een land met zulke enorme oliereserves.”
“Net als Nigeria: arm door olie. Den politieke toppers njam den aardoliedollars en dat volk pinaart nog erger dan toen ze geen olie-inkomsten hadden.”
”Ze schelden zo op die witmangs, zoals gisteren een of andere figuur op Negentig Seconden, die zat maar door te drammen dat we onze fiere strijders tegen die gehate witmangs beter moeten eren en waarderen.”
“Alsof dat onze dollarinkomsten zal vergroten.”
“Schelden op de witmangs is makkelijk, maar waarom trekt de hele wereld aan bruinmangs, geelmangs, blackmangs en moksimangs naar de blanke wereld, zelfs te voet en met wankele bootjes om het beter te hebben?”
“Omdat die witmang z’n economie op orde heeft; Noorwegen bijvoorbeeld heeft het grootste deel van z’n aardolie-inkomsten uit de Noordzee in sociale fondsen gestopt en van de rente daaruit kunnen de Noren nu riant leven. Wat hebben vele leidinggevenden in de derdewereld met de dollarinkomsten van hun land gedaan? Ja, durven jullie het te zeggen: ze hebben het opgemaakt aan wapens voor burgeroorlogen en aan vrouwtjes en westerse luxe, zoals die Obia-njang en z’n zoon die in z’n peperduur appartement in Parijs de duurste wagens ter wereld verzamelde.”
“Maar intussen is die chips-etende mondige vriendin van je van Justitie ook de laan uitgestuurd; ze vond dit gezocht en onterecht en heeft de indruk dat ze in de weg stond.”
“Klopt, maar behalve haar vaak heftige uitspraken, was ze toch wel aardig bezig heilige huisjes in te trappen, vooral daar bij de politie en de rechterlijke macht.”
”Ik zeg: weer eentje die op ons belastinggeld voor de rest van d’r leven een riante uitkering krijgt.”
“En wie volgt haar op? Rokje-optil-madam, onze Sharmila Vrouw-ze-dramt?”
“Hemeltjelief. Dat wordt dan wat daar op Justitie. Er is heel wat daar te onderzoeken, zoals de ontsnapping van die vuurwapengevaarlijke crimineel uit ons best bewaakte cellenhuis aan de Duisburglaan.”
“Duidelijk een inside job.”
“Maar die vrouwe Roline heeft die twee laatste gronduitgiften van voorganger ‘Steel-die-veld’ netjes teruggedraaid. Wel is alles volgens de wet gegaan, maar toemsi snel. Terwijl anderen al jaren wachtende zijn voor hun aangevraagd stukje grond.”
“Alles mag in dit land, er wordt maar gedoogd. Kijk wat één ochtend verkeersactie onder lijnbushouders aan het begin van de Coppenamestraat of Lachmonstraat aan het licht bracht: ettelijk niet betaalde boetes en zelfs een illegale bus op de route.”
“Oké, alles gaat weer lekker door elkaar in den lande: babbelaars zus, stakers zo, gappers zozo, jeugdige verkrachters ziezo, alles wordt gedoogd, neks no grauw, we betalen ons blauw, voor dag en dauw, kande yu flauw, proost nou.”
“Ja, waw!”

Rappa