Olieproducenten bekijken verlenging productievermindering
26 Mar 2017, 20:12
foto
De olieminister van Oman, Mohammed bin Hamad Al Rumhy schudt de hand van een vertegenwoordigers van de Kuwait Oil Company tijdens de tweede gezamenlijke ministeriële monitoringscommissievergadering van de Opec in Kuwait City, Koeweit op 26 maart. (Foto's: Reuters)


Een gezamenlijke commissie van olieministers van de Opec en niet-Opec-landen heeft ingestemd om de verlenging van een wereldwijd akkoord voor olievermindering te bekijken. In een eerdere verklaring zondag zegt de commissie dat “er een grote mate van overeenstemming bestaat en een verlenging met zes maanden wordt aanbevolen.”

In de definitieve versie staat dat de commissie een technische groep en het secretariaat van de Opec had gevraagd om “de oliemarkt te bevoordelen en …in april 2017 weer bijeen te komen om over de uitbreiding van de vrijwillige productieaanpassingen te praten.” Analisten van de oliesector zeggen dat het uitblijven van een onmiddellijke verlenging de olieprijzen kan doen kelderen.

"Het wegvallen van de aanbeveling om de bezuinigingen te verlengen in het voordeel van de technische toetsingscommissie, zal waarschijnlijk leiden tot veel teleurstelling en mogelijke verdere liquidatie van lange termijn geldmanagers wat een neerwaartse druk zal zetten op de olieprijzen," stelt Harry Tchilinguirian, hoofd grondstoffen strategie bij BNP Paribas in Londen.

Het was niet de tijd meteen duidelijk waarom de formulering van de verklaring is gewijzigd, ofschoon een top industrie bron zegt dat het de commissie aan het wettelijk mandaat ontbrak om een verlenging aan te bevelen. De Organisatie van Olie-exporterende Landen (Opec) en rivaliserende olieproducerende landen waren in Koeweit bijeen om de voortgang van hun wereldwijde pact om de productie te verminderen, te evalueren.

Opec en elf andere toonaangevende producenten, inclusief Rusland, zijn in december overeengekomen om de productie gezamenlijk in te perken met bijna 1,8 miljoen vaten per dag in de eerste helft van het jaar. Het oorspronkelijk akkoord was voor zes maanden, met de mogelijkheid van een verlenging met zes maanden.

"Elk land heeft de vrijheid om te zeggen of hij een verlenging steunt of niet. Tenzij we een overeenstemming hebben met iedereen, kunnen we niet doorgaan met een verlening van het akkoord, zegt de Koeweitse minister van Olie, Essam al-Marzouq Said. Hij voegt eraan toe dat hij hoopt dat tegen eind april er een besluit zal zijn genomen.

Het december-akkoord was erop gericht om de oliemarkt te ondersteunen. Het heeft ertoe geleid dat de olieprijs gestegen is naar meer dan US$ 50 per vat. Maar de prijsstijging heeft Amerikaanse schalieolie producenten –die geen deel uitmaken van het akkoord –gestimuleerd om hun ruwe olievoorraden te verhogen. De overeenstemming heeft ook geleid tot liquidaties door de financiële spelers.

Het einde van de onderhoudsperiode van de raffinaderijen en de merkbare vertraging in de Amerikaanse toename van olievoorraden, evenals de vermindering van drijvende opslag, zullen de positieve inspanningen om stabiliteit op de markt te bereiken, ondersteunen, staat in de verklaring.

Hoewel de overeenkomst goed werkt en alle landen die 100% hebben nageleefd, is het volgens de Russische minister van Energie, Alexander Novak, nog te vroeg om te zeggen of er sprake zal zijn van een verlenging.

Voor de vergadering had de Iraakse minister van Olie, Ali al-Jabar Luaibi, aan verslaggevers verteld dat er enkele bemoedigende elementen waren die erop wezen dat de oliemarkt zich verbetert en dat als alle Opec-landen maatregelen overeenkomen om de prijsstabiliteit te helpen, Irak dergelijke stappen zal ondersteunen. "Elke beslissing die leden van de Opec unaniem nemen…Irak zal deel zijn van de beslissing en zal er niet van afwijken," zei Luaibi.

De Iraakse olieproductie draait deze maand op 4.312.000 vaten per dag, vertelt Luaibi. Hij voegt eraan toe dat zijn land tot nu toe zijn olie-export heeft verminderd met 187.000 vaten per dag en dat de inperking over een paar dagen 210.000 vaten per dag zal bereiken.

Ruslands Novak zegt dat in februari 94% van de productievermindering is nageleefd door Opec en niet-Opec-landen. Rusland zal tegen eind april zitten op bezuinigingen van 300.000 vaten per dag, zegt hij. Novak voorspelt dat de wereldwijde olievoorraden in het tweede kwartaal van dit jaar zullen afnemen.

De olieminister van Koeweit zegt dat de markt haar evenwicht in het derde kwartaal van dit jaar kan herwinnen, als de producenten hun productiedoelen halen. " Er moet meer worden gedaan. We moeten over de hele linie overeenstemming zien. We hebben onszelf en de wereld ervan verzekerd dat we de productievermindering voor de volle 100% zouden halen,” stelt Marzouq.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April