Deelstaatverkiezingen Saarland test voor Merkel
26 Mar 2017, 14:35
foto
De Duitse bondskanselier Angela Merkel hoopt op een vierde termijn. (Foto: Getty Images)


De verkiezing in de Duitse deelstaat Saarland wordt nauwlettend gevolgd voor hoe bondskanselier het zou kunnen doen in de nationale verkiezingen in september. Saarland wordt bestuurd door een coalitie van haar christendemocraten (CDU) en sociaaldemocraten (SPD) als junior partner.

Merkel hoopt op een vierde termijn als kanselier, maar recente opiniepeilingen suggereren dat dit doel minder waarschijnlijk is. De stembureaus in Saarland, met één miljoen inwoners, sluiten vanmiddag om vier uur.

De stemming in Saarland is ook de eerste grote test voor de sociaaldemocraten (SPD) onder hun nieuwe leider, Martin Schulz. De voormalige voorzitter van het Europees Parlement is in januari aangetreden. Hij heeft gezorgd voor een opleving van zijn partij.

Een opiniepeiling van Deutschlandtrend voor de nationale TV op 24 maart suggereert dat de christendemocraten (CDU) en de SPD nationaal op gelijk niveau zitten, maar dat kiezers Schultz als favoriet ziet om de volgende regering in Berlijn te leiden.
Een recent onderzoek in Saarland heeft een voorsprong voor de CDU uitgewezen, maar er zijn voorspellingen dat een coalitie tussen SPD, de extreem-linkse Linke en de milieuactivisten Greens misschien naar voren komen.

Het populistische rechtse Alternative for Germany (AFD), heeft zijn kaarten uitgezet op de ontevredenheid met het beleid van Merkel over immigratie. De partij kan ook zetels vergaren in de wetgevende macht van Saarland, zoals het al in verschillende andere deelstaten heeft gedaan. De strijd in de deelstaat gaat om de premier van Saarland, Annegret Kramp-Karrenbauer (54) en haar plaatsvervanger in de regionale regering, Anke Rehlinger (40) van de SPD. Rehlinger, een opgeleide advocaat, heeft sinds 2014 de deelstaat naast Kramp-Karrenbauer bestuurd. Kramp-Karrenbauer is sinds 2011 premier van Saarland.

Saarland is een overwegend katholieke staat die grenst aan Luxemburg en Frankrijk. De deelstaat heeft geprobeerd zich te transformeren tot een trekpleister voor hi-tech industrie na de daling van de mijnbouw. De CDU regeert sinds 1998 in Saarland.

De nationale verkiezingen worden op 24 september gehouden, maar er zullen daarvoor meer deelstaat verkiezingen worden gehouden, waaronder in Sleeswijk-Holstein en Noordrijn-Westfalen.
Advertenties