Buza betrekt Surinaamse diaspora bij ontwikkeling land
25 Mar 2017, 08:23
foto
Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderneemt stappen om Surinaamse diaspora te betrekken bij duurzame ontwikkeling land.


Het ministerie van Buitenlandse Zaken is bezig met het in kaart brengen van de Surinaamse Diaspora. Alle personen van Surinaamse Afkomst (PSA) hebben de mogelijkheid hun expertise te registreren via de Diasporawebsite. Deze is in Nederland geactiveerd. Later dit jaar volgen Frans-Guyana en Miami. Als tweede onderdeel wordt de 'Skills Gap assessment' uitgevoerd met als doel onderzoek te doen naar de vaardigheden die nodig zijn bij de Surinaamse private sector, civil society, overheid, universiteit etc. De verzamelde data zullen worden ondergebracht in een in te stellen diasporadatabank.


Aansluitend op de activering van de Diasporawebsite wordt er in Nederland een workshop 'Suriname Business Engagement' gehouden. Het doel hiervan
is om ondernemers binnen de diasporagemeenschap te interesseren om een
bedrijf op te starten in Suriname, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De erkenning van de PSA heeft plaatsgevonden met de afkondiging van de Wet PSA van januari 2014. Nu worden verdere stappen ondernomen om de Surinaamse
diaspora in kaart te brengen om mensen de mogelijkheid te bieden een bijdrage
te leveren aan de duurzame ontwikkeling van de Republiek Suriname. Hierbij wordt de overheid ondersteund door de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Deze organisatie is opgericht in 1951 en is uitgegroeid tot de belangrijkste internationale, onafhankelijke organisatie ter wereld op het gebied van migratie. Samen met haar partners bevordert IOM ordelijke en humane migratie door het uitvoeren van initiatieven en projecten op het gebied van migratie en het geven van humanitaire hulp aan migranten die in nood verkeren, waaronder vluchtelingen en mensen die op de vlucht zijn binnen de eigen landsgrenzen (ontheemden).

Minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle heeft de 'Regional Coordination Officer for the Caribbean and Chief of Mission' gestationeerd in Guyana, ontvangen om te praten over de stand van zaken van de lopende projecten. Suriname is vanaf juni 2014 lid van de IOM.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March