Aanvaller London was crimineel zonder dreiging
24 Mar 2017, 22:15
foto
Een foto van Khalid Masood die is vrijgegeven door de Britse politie. (Foto's: Reuters)


Khalid Masood, de aanvaller die woensdag voor dood en verderf heeft gezorgd op de Westminster Bridge nabij het Britse parlement, werd door de inlichtingendienst beschouwd als een crimineel zonder ernstige dreiging. De 52 jarige man heeft minstens vier mensen gedood toen hij met zijn auto scheurde op de Westminster Bridge. Onder de doden is een politieagent die hij heeft doodgestoken bij het parlement. De aanslag is de dodelijkste aanval in Groot-Brittannië sinds de bomaanslagen in 2005 in London, waarbij er 52 doden vielen.

Masood is van Britse afkomst die zich had bekeerd tot de islam. Hij kwam onder de aandacht van de Britse inlichtingendienst MI5, nadat hij de rand van het terrorisme bewandelde. Maar hij Masood was niet in het vizier van de spionagedienst toen hij woensdag over de Westminster Bridge scheurde en voetgangers neermaaide met een gehuurde auto, voordat hij bij het parlement een ongewapende politieagent met messteken om het leven bracht. De aanvaller is doodgeschoten door de politie.

Ofschoon sommige mensen met wie hij betrokken was, ervan verdacht worden dat ze op het punt staan om naar het buitenland af te reizen om zich aan te sluiten bij jihadistische groepen, heeft Masood dat zelf nooit gedaan, zegt een Britse regeringsbron aan Reuters. Topman van de Britse terrorismebestrijding, Mark Rowley, heeft aan verslaggevers gezegd: "Ons onderzoek richt zich op het begrijpen van zijn motivatie, zijn operatie en zijn medewerkers." Alhoewel er nog steeds geen bewijs is van verdere bedreigingen, zegt Rowley dat de autoriteiten vastberaden zijn om erachter te komen of hij helemaal alleen handelde –geïnspireerd door terroristische propaganda- of als hij door anderen is aangemoedigd, gesteund of gestuurd. De Britse politie heeft intussen elf arrestaties gepleegd in deze kwestie. Tien mensen worden nog ondervraagd.

De Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval van Masood, maar het is onduidelijk wat voor relatie – als er dan een was – hij had met de militante groep. Volgens de politie waren er geen voorafgaande inlichtingen over zijn intentie om een aanval te plegen.

"Een daad van terrorisme die heeft geprobeerd om onze democratie tot zwijgen te brengen," zei premier Theresa May aan het parlement. "Hij koelde zijn woede zonder onderscheid."

Masood was geboren als Adrian Russel Ajao in Kent, zuidoost London. Hij heeft op verschillende adressen in Engeland gewoond, voor het laatst in Birmingham in Midden-Engeland. Hij heeft zich later bekeerd tot de islam en heeft zijn naam veranderd.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March