VP: Alle leekrachten gaan met minimaal SRD 500 vooruit
24 Mar 2017, 16:26
foto
De regeringsdelegatie tijdens een persconferentie. Van l-r: raadsadviseurs Eddy Jozefzoon, Jules Wijdenbosch, vp Ashwin Adhin, minister Robert Peneux en Errol Alibux. (Foto: Raoul Lith)


Alle leerkrachten zullen minimaal SRD 500 netto ontvangen eind maart. In de eerste week van april zullen de nieuwe schalen berekend kunnen worden door Cebuma. Er is overleg geweest met de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), maar nog niet met de Bond van Leraren. Vicepresident Ashwin Adhin weet zeker dat leerkrachten blij zullen zijn, ook al is hij niet zeker van de reactie van vakbondsleider Wilgo Valies.

De uitvoering van het herwaarderingsprogramma wordt, zoals overeengekomen met de FOLS en BvL, uitgevoerd per eind maart, met terugwerkende kracht tot januari. De uitvoering is in fasen opgedeeld. Onderwijsgevenden die vallen onder graad 1 tot en met 2b gaan met netto SRD 500 vooruit. Dit bedrag kregen ze al vanaf januari, maar vanaf maart wordt het een vast bedrag. Hierna wordt het bedrag dan periodiek gradueel opgevoerd. Vanaf 2 c tot graad 4 gaat wat de herwaardering betreft met honderd procent vooruit, deelde Adhin mee. Een leerkracht in de laagste graad zal minimaal SRD 2402 per maand ontvangen.

De resolutie die per 18 februari is ingegaan, wordt niet ingetrokken. Er komt alleen een verandering bij het bijzonder onderwijs. Deze categorie viel nooit onder de Personeelswet. In de resolutie staat dat deze groep 'niet langer' valt onder de Personeelswet. Het woordje 'langer' wordt geschrapt, want leerkrachten bij bijzonder onderwijs vielen nooit onder de Personeelswet, legde Adhin uit.

De vp benadrukte dat de loskoppeling van Fiso nodig is omdat daar op basis van functies de salarissen bepaald worden. Nu zijn leerkrachten gecategoriseerd in rangen. Zonder de loskoppeling is de uitvoering van het herwaarderingsprogramma niet mogelijk, stelde de vicepresident. De regering gaat niet in op de eis van de BvL en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) om de resolutie in te trekken. Deze bonden vinden ook dat zij geen andere werkgever willen hebben dan de overheid.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March