Chilipeper- en ananasboeren gereed voor uitdaging
25 Mar 2017, 00:53
foto
De ananasboeren van Redi Doti en Pierre Kondre hebben biologisch leren telen. (Foto's: BPSS)


Kleine boeren van Para en Wanica hebben laten zien dat ze de hoge eisen van internationale klanten aankunnen. Ze hebben met succes geleerd ananas en chili biologisch te telen. Daarmee is volgens de initiatiefnemers van Bio Pepper & Spices Suriname (BPSS), een basis gelegd voor export.

In Wanica zijn chilipeper boeren gedurende drie maanden getraind, de ananasboeren van Pierre Kondre en Redi Doti zijn ook bijgeschoold. De training is de eerste stap in de certificering van deze kwekerijen als biologische telers, zeggen de initiatienemers, Iwan Janki en Ruud Souverein. De boeren hebben geleerd wat de achterliggende gedachte is van biologische teelt en hoe ze dit in de praktijk kunnen toepassen.

Management, informatievoorziening, afzet en marketing van biologische producten, waren ook onderdeel van de training. De bijscholing moet de boeren klaarstomen voor de certificering van hun eigen kwekerij en dat de producten van die kwekerijen het certificaat ‘biologisch’ mogen dragen. De organisatie wil de eerste certificering nog dit jaar realiseren. De exportkansen voor producten stijgen daarmee aanzienlijk, omdat er dan internationale bewijskracht is van de manier van telen. De vraag naar biologische producten in Europa en Noord-Amerika stijgt in snel tempo.

Bij biologische teelt worden er geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemanipuleerd plantmateriaal gebruikt. De training van de ananasboeren wordt gezien als een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van de ananasindustrie van Pierre Kondre en Redi Doti. Voor minister Roline Samsoedien van Regionale Ordening, Grond- en Bosbeheer, is de bijscholing van de chilipeper boeren de eerste stap tot de totstandkoming van een peperfabriek in Wanica. Zij heeft de initiatiefnemers bij de uitreiking in Wanica een bereidverklaring voor een areaal in Reeberg gegeven voor de bouw van fabrieken. Ze hoopt dat de aangekondigde drie fabrieken voor de verwerking van peper, cacao en oliën van palmpitten, snel zullen verrijzen.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March