Hit me with music
24 Mar 2017, 10:08
foto


Muziek of toonkunst is de kunstzinnige schikking en combinatie van de klanken van muziekinstrumenten of de menselijke stem teneinde schoonheid van vorm dan wel uitdrukking van emotie te bereiken. Muziek is dus kort gezegd een stukje geluid, waaraan wij een emotionele betekenis geven (Wikipedia).

Muziek is een algemeen geaccepteerd middel als het gaat om het uiten van onze emoties. Hoe vaak komt het niet voor dat we fluiten, neuriën of mee trommelen op de muziek? Dergelijke uitingen geven meestal aan in welke stemming we zijn. Muziek heeft diverse functies, eigenlijk kan muziek alles! Het kan je ontroeren, vrolijk stemmen, opzwepen, verdrietig maken of kippenvel geven. Muziek kan je tot rust brengen, maar ook in beweging zetten. Volgens onderzoekers kan het ook ziektes tegengaan en dus een geneeskrachtige werking hebben. Ze beïnvloedt de hersenen dusdanig dat er stoffen worden aangemaakt die voor genezing kunnen zorgen. Een voorbeeld hiervan vinden we terug in de Bijbel (1 Samuel 16:14-23). Koning Saul leed aan depressie en kon gekalmeerd worden als David op de harp speelde. Zij stellen verder dat passieve patiënten door muziek tot activiteit kunnen worden gedwongen. Het is dus algemeen bekend dat muziek een enorme invloed op de mens kan hebben!

Muziek speelt in mijn leven dan ook een belangrijke rol, het zit trouwens in de familie. Muziek was en is nog steeds mijn houvast in tijden als het even wat minder gaat. Ik zing of luister dan naar muziek, het helpt mij de waarde van het leven bewaren. Op zich heb ik daarom geen favoriete muziekstijl, het gaat bij mij echt om muziek met inhoud en als dit een criterium is, vallen sommigen stijlen er eigenlijk automatisch uit. Bij mezelf merk ik heel sterk dat ik muziek koppel aan bepaalde periodes of gebeurtenissen uit mijn leven. Ik heb voor mezelf dan ook enkele (levens)liederen, die tevens mijn motto zijn. Ze zijn voor mij een soort wegwijzer en motivatie, ze herinneren mij aan een tijd waarin (mijn) emoties hevig en belangrijk waren. Ze hebben voor mij een persoonlijke betekenis!

Zelf ben ik (nog) niet zo oud, maar ik heb wel vaker moeten aanhoren dat ik een 'oude' geest heb. Uit ervaring weet ik dat dit (gegeven) in de meeste gevallen in mijn voordeel werkt, in deze zeker als het op muziek aankomt. Op een trip terug van Berg en Dal met vooral de iet wat oudere generatie, was zingen een van de opties om de nogal lange weg te 'overleven'. De 'oudjes' hieven allerlei liederen aan, en ik maar vrolijk meezingen. De overige (2) jongeren waren erg verbaasd dat ik mee kon zingen, zij kenden immers weinig of geen van de liedjes. Ik moet zeggen dat mijn 'oude' geest ontzettend heeft genoten en nog geniet van de heerlijke oude muziek.

Als we het hebben over goede muziek, mogen sommige namen niet ontbreken. One good thing about music, when it hits you feel no pain, is een regel uit het lied Trenchtown rock van de legendarische Bob Marley. Zijn muziek blijft tot vandaag inspireren. Al we (kritisch) luisteren, kunnen we de conclusie trekken dat dit thans niet of nauwelijks het geval. De huidige muziek doet soms letterlijk (veel) pijn. Het zet af en toe ook aan tot het pijnigen van anderen. Een van de meest bekende en gedocumenteerde voorbeelden, is de fan van de rapper Eminem, die ertoe overging iemand te doden, volgen hetzelfde concept als in een van zijn video’s te zien was.

Ik heb het niet onderzocht, maar ik begin steeds langzaam te geloven dat de muziek waar onze jongeren naar heden ten dage naar luisteren, waarschijnlijk een (onzichtbare) bijdrage levert aan hun (gewelddadig) gedrag. Het zou voor mij een van de onderliggende redenen zijn van het toenemend deviant gedrag. De muziek is zo beladen met seks, drugs, alcohol, (extreem) geweld en niet te vergeten de vrouwen. Weten we waar ze naar luisteren? Zingen we voor en met ze of laten wij de radio, iPod en andere geavanceerde zaken, hun ziel voeden met het verkeerde?

De uitspraak dat muziek als voeding voor de ziel is, is bij u niet onbekend, denk ik. Over voeding gesproken, we eten wat goed, gezond en opbouwend is voor ons lichaam. Af en toe kunnen we het ongezonde (junkfood) niet weerstaan, maar dat is gelukkig meer uitzondering dan regel. Zo is het ook met muziek gesteld, indien we zeggen dat het voeding is voor onze ziel, dan moeten we het voeden met de juiste voeding, elk een van ons want zo blijft met name onze geest gezond.

In een workshop die ik laatstelijk heb bijgewoond inzake geweld tegen vrouwen, was er een voorstel om (populaire) muziekformaties te consulteren om themaliedjes te maken die zouden kunnen bijdragen aan de afname van dit vreselijk fenomeen. Ik had daar wel mijn vraagtekens bij. Een blik werpend op de muziek producties van de afgelopen tijd, was ik bereid de discussie aan te gaan. De uitdaging was een opsomming te geven van tien inhoudelijk goede muziek producties van de afgelopen tijd. Als die er (in overvloed) waren zou deze taak binnen een paar minuten volbracht moeten zijn, maar het was veel speur, zoek en vooral denkwerk.

En daar gaat nou net om. Waar is die goede oude muziek gebleven? Muziek met inhoud, muziek die (groepen) mensen bereikt, inspireert en (geestelijk) verrijkt. Het is zoek…echt zoek! Op enkele goede producties na. Wij krijgen in de meeste gevallen, een heleboel verkeerde zaken voorgeschoteld. Ik kies bewust waar ik wel en niet naar luister, hopelijk u en de uwen ook. Ik zing, het maakt (het) leven veel aangenamer. Dwars door alles blijf ik u daarom ook oproepen om te (blijven) zingen, want was muziek en zang er niet, het leven had geen waarde.

Nathalie Valpoort Bsc.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March