Sorry, nummer één hit in het Surinaamse verkeer
26 Mar 2017, 02:52
foto


Ik ben een bestuurder die zonder een geldig rijbewijs rijdt en als ik een aanrijding veroorzaak, dan sorry. Ik ben een bestuurder die rijdt onder invloed van alcohol, legale of illegale drugs en ik bel met mijn mobiel in de hand achter het stuur. Als ik hierdoor iemand dodelijk aanrijd en de familie met verdriet achterlaat, sorry.

Ik ben een buschauffeur die rijdt met hoge snelheid, vooral binnen de bebouwde kom. Ik haal andere voertuigen in waar de verkeerssituatie het niet toelaat. Ik rijd op fietspaden, door rood licht en op het trottoir. De veiligheid van mijn passagiers is niet mijn prioriteit. Hoe sneller ik de route afleg, hoe meer geld ik maak. Mocht ik een aanrijding veroorzaken met of zonder dodelijke afloop, sorry.

Ik ben bestuurder die rijdt met donkergetinte autoruiten. Ik heb bij regenachtig en donker weer, slecht zicht. Voor mij is oogcontact tussen bestuurders onderling en met andere verkeersdeelnemers zoals voetgangers en fietsers, minder belangrijk. En als ik toch een aanrijding veroorzaak, sorry.

Ik ben een bromfietser/fietser die zonder redelijke kennis van de verkeersregels en zonder adequate verlichting deelneemt aan het verkeer. Hoewel ik weet dat het aantal slachtoffers in deze categorie hoog is, neem ik het risico op de koop toe. En als ik schade toebreng aan het voertuig van medeweggebruikers, sorry.

Ik ben truckchauffeur die met hoge snelheid rijdt binnen de bebouwde kom. Ik verleen geen voorrang aan andere weggebruikers. Die moeten wel rekening met mij houden, vooral als mijn voertuig vol beladen is met houtblokken. Ook de kwaliteit van het voertuig laat veel te wensen over. Veilig verkeer is voor mij geen prioriteit, ik steun op mijn ervaring. En als ik toch een aanrijding veroorzaak, met of zonder dodelijke afloop, sorry.

Sorry lijkt wel een hit die decennialang in het Surinaamse verkeer te horen is. Als de tekenen niet bedriegen, zal deze hit het goed blijven doen in het verkeer. Het schijnt een deel van onze cultuur te gaan worden. De vraag is, waarom dit gedrag?

Robby Amain
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April