Noersalim: Selectielijst belangrijk bij archiefbeheer
23 Mar 2017, 20:32
foto
Het Nationaal Archief Suriname heeft een presentatie gehouden over het opstellen van selectielijsten. (Foto: Biza)


Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken vindt dat het nu de hoogste tijd is voor alle overheidsorganen en hoge colleges van Staat, om hun verantwoordelijkheden op te pakken te beginnen met de voorbereiding van een concept selectielijst voor archieven. De bedoeling is dat het Nationaal Archief Suriname (NAS) advies geeft, maar de uitvoering blijft de verantwoordelijkheid van de departementen.

“Wij hebben de betrokkenheid van de verantwoordelijke directieleden nodig, de beschikbaarheid van gekwalificeerd kader en de nodige middelen voor de overbrenging van de archieven naar het NAS," benadrukte Noersalim tijdens een presentatie over het belang van selectielijsten bij archiefbeheer. Het ministerie heeft de verantwoordelijkheid voor het behoud, alsook beheersbaarheid van archieven van de overheid. Onlangs heeft de nationale archivaris tevens hoofd van het NAS, Rita Tjien Fooh, een presentatie gehouden over het opstellen van selectielijsten, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bij de inwerkingtreding van de Archiefwet in 2006 en 2009 was er nog geen selectielijst ontworpen om archieven te behouden of te vernietigen. Hierdoor konden archieven niet volgens de regels van de Archiefwet worden overgedragen aan het NAS. Er zijn eerder pogingen gedaan om met projectleiders en hoofden van de Documentatie- en Informatievoorziening, documenten op te stellen om het archiefbeheer te vergemakkelijken. Toch is er geen conceptlijst geselecteerd vanwege het ontbreken van vastgelegde selectiedoelstellingen en criteria. Een selectielijst is wettelijk verplicht om archieven te vernietigen.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March