Brazilië: China en andere landen heffen importverbod op
26 Mar 2017, 10:29
foto
In de Surinaamse schappen liggen veel vleesproducten die uit Brazilië zijn geïmporteerd. (Foto's: Leroy Troon)


China heeft een totaal verbod op de invoer van Braziliaans vlees opgeheven. Na aantijgingen dat Braziliaanse vleesbedrijven jarenlang onveilige producten op de markt hebben gebracht, had China zijn deuren gesloten voor vleesimporten uit Brazilië. Ook Chili en Egypte hebben intussen hun importverbod opgeheven. Suriname heeft ook een importverbod gesteld na het schandaal.

De Braziliaanse minister van Landbouw, Blairo Maggi, zegt dat de actie van deze landen volgt op een "gigantische inspanning 'van ambtenaren die het onderzoek naar bedorven voedsel nader uit de doeken hebben gedaan. Brazilië is 's werelds grootste exporteur van rood vlees en pluimvee. Vorig jaar is alleen al naar China, de grootste afnemer, voor meer dan US$ 12 miljard geëxporteerd.

Het schandaal volgt na een enorme operatie van de federale politie vorige week. Er is bewijs gevonden dat vleesverpakkingsbedrijven bedorven vlees en vlees bewerkt met chemicaliën gedurende een aantal jaren hebben verkocht.

China en Chili blijven hun invoerverbod behouden voor de 21 Braziliaanse bedrijven die bij de operatie worden onderzocht, zegt de Braziliaanse regering. Volgens minister Maggi heeft het enorme inspanningen gekost om uit te leggen dat het onderzoek zich richt op individuen en niet de kwaliteit van het vlees, meldt Reuters.

In een verklaring zegt de Braziliaanse president, Michel Temer, dat de handelingen “het vertrouwen van de internationale gemeenschap bevestigen in onze sanitaire controle.” Sinds het schandaal is uitgebroken, is de vleesuitvoer uit Brazilië sterk gedaald.
De Europese Unie (EU), die na China en Hong Kong de grootste importeur is van Braziliaans vlees, heeft vrijdag gezegd dat zij vlees van de ‘verdachte’ bedrijven afwijst. EU-commissaris voor Gezondheid en Voedsel, Vytenis Andriukaitis, brengt de komende week een bezoek aan Brazilië. Hij zal spoedvergaderingen houden met ambtenaren en leiders in de industrie voordat de EU een beslissing neemt over welke maatregelen zij zal treffen.

Braziliaanse onderzoekers beweren dat sommige managers gezondheidsinspecteurs en politici hebben omgekocht om de vereiste gezondheidscertificaten van de overheid voor hun producten te krijgen. Het schandaal heeft een daling van 22% in de gemiddelde wekelijkse export van varkensvlees en pluimvee veroorzaakt, meldt Reuters. Er waren geen gegevens over de uitvoer van rundvlees.

Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April