OM protesteert tegen besluit minister over beveiliging
20 Mar 2017, 12:04
foto


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten per vandaag niet naar strafzittingen te gaan. Alle zittingen zijn door de rechters uitgesteld. Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat er een conflict is met minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie. Per 15 maart zijn de object en subject beveiliging geheel en in enkele gevallen aanzienlijk afgebouwd.

Minister Van Dijk-Silos hiermee geconfronteerd, zegt dat geen enkele beveiliging nog is weggehaald. Wel is het zo dat politieagenten niet meer belast zullen worden met beveiliging van leden van OM, rechters, oud-presidenten en anderen. Ongeveer 200 agenten zijn ingezet voor beveiliging, wat niet hun taak is. De minister stelt dat zij geen conflict heeft met de pg, want hij is uitgenodigd voor een gesprek dinsdag.

De pg vindt dat de minister een eenzijdig besluit heeft genomen, waarmee jarenlange voorzieningen over de beveiliging worden teruggedraaid. Van Dijk-Silos zegt dat een brief vrijdag naar haar kantoor is gestuurd, terwijl zij onderweg was naar Nickerie. Die brief heeft zij vandaag onder ogen gehad. Daarin werd haar een ultimatum gesteld van 1x24 uur.

De kwestie van de beveiliging was eerder onder de aandacht van de minister gebracht door de pg. "Daarom hebben wij een afspraak gemaakt om te praten," zegt de bewindsvrouw. Zij is zeer verbaasd dat het OM overgegaan is tot actievoeren. De minister vindt dat deze kwestie om de tafel opgelost had kunnen worden.

Saturday 23 June
Friday 22 June
Thursday 21 June