Guatemala: Twee doden bij rel in jeugdgevangenis
20 Mar 2017, 16:22
foto
Er zijn vlammen te zien die ↨één van de gevangenis blokken verzwelgen. (Foto: AFP)


Bij een rel in een jeugdgevangenis in Guatemala zijn twee bewakers gedood. Vijf anderen zijn gewond geraakt, terwijl anderen zijn gegijzeld in het Etapa II Centrum in de hoofdstad Guatemala City, meldt de politie.

De gevangenen eisen dat wordt toegestaan dat ze voedselpakketten ontvangen en toestemming krijgen om hun eigen maaltijden te koken. De oproerpolitie heeft de gevangenis omsingeld en heeft traangas afgevuurd. Maar tot nog toe is de politie er niet in geslaagd de controle van de gevangenis te herwinnen.

De gevangenen hebben matrassen in brand gestoken en klommen op het dak van het detentiecentrum. Sommigen probeerden te ontsnappen. Functionarissen zeggen dat leden van de 18th Street Gang, één van de meest beruchte bendes van Midden-Amerika, de rellen zijn gestart. Ze eisen dat hun collega bendeleden die gevangen zitten in andere gevangenissen, worden overgeplaatst naar Etapa II. Volgens getuigen hebben de gevangenen van de 18th Street Gang ook gedreigd leden van de rivaliserende bende Paisas te doden als ze weigeren deel te nemen aan de rellen.

De leden van gewelddadige straatbendes maken het grootste deel uit van de gevangenisbevolking in Guatemala. Dodelijke conflicten binnen de gevangenismuren zijn niet ongebruikelijk.

Uren nadat de rellen zondag begonnen, was er nog rook te zien afkomstig uit delen van het detentiecentrum. Het incident komt minder dan twee weken nadat 40 meisjes zijn omgekomen bij een brand in een opvanghuis voor kinderen. Het tehuis dat ook staat in de buurt van Guatemala-Stad wordt beheerd door de overheid. Ook die brand zou zijn begonnen toen een matras in de fik werd gestoken. De twee incidenten markeren de slechte staat van kinder- en jeugddiensten in Guatemala, zeggen activisten.