Brazilië: Temer probeert partners gerust te stellen
20 Mar 2017, 10:21
foto
De Braziliaanse minister van Landbouw, Blairo Maggi, (l), president Michel Temer (m) en de minister van Handel, Marcos Pereira, nemen deel aan een vergadering met vertegenwoordigers van vleesexporteurs in het Planalto Palace in Brasilia, Brazilië. (Foto's: Reuters)


De Braziliaanse president, Michel Temer, heeft getracht de buitenlandse handelspartners gerust te stellen dat het corruptieschandaal dat de vleesindustrie van het land verzwelgt, niet betekent dat zijn producten onveilig zijn. Tijdens een bijeenkomst met ambassadeurs uit Europa, de Verenigde Staten en China, heeft Temer gezegd dat zijn regering vertrouwen heeft in de kwaliteit van het Braziliaans vlees.

Top vleesverwerkers worden ervan beschuldigd dat ze jarenlang bedorven vlees hebben verkocht. Brazilië is 's werelds grootste exporteur van rood vlees. "De Braziliaanse regering herhaalt haar vertrouwen in de kwaliteit van een nationaal product dat consumenten heeft gewonnen en de goedkeuring heeft gekregen van de meest rigoureuze markten," oppert Temer.

De federale politie heeft vrijdag vleesverwerkende locaties aangedaan en heeft meer dan dertig mensen gearresteerd. De regering heeft meer dan dertig topambtenaren geschorst die de onhygiënische en illegale praktijken moeten hebben gezien. Ze worden onderzocht op corruptie. Drie vleesverwerkende fabrieken zijn gesloten en nog eens 21 worden onderzocht.

Temer legt uit dat de bedrijven en locaties die worden onderzocht, een klein deel van de Braziliaanse vleesindustrie vertegenwoordigen. "Slechts 21 van de 4.837 faciliteiten in Brazilië die de overheid inspecteert, worden geconfronteerd met beschuldigingen van onregelmatigheden. En slechts zes van hen hebben in de afgelopen 60 dagen geëxporteerd," geeft Temer mee.

De Braziliaanse overheid is bezorgd dat de Verenigde Staten, China en de Europese Unie (EU) de invoer van vlees uit Brazilië verbieden. De vleesexport naar deze landen is jaarlijks US$ 12 miljard waard. EU-ambassadeur Joao Cravinho heeft zondag laten weten dat hij "volledige, dringend opheldering van het ministerie van Landbouw" zou eisen.

Operatie Weak Flesh is vrijdag in de vroege ochtenduren in zes Braziliaanse staten gestart na een onderzoek van twee jaar. Op 194 locaties heeft de federale politie invallen gedaan met de inzet van meer dan duizend agenten. De onderzoekers beweren dat sommige managers gezondheidsinspecteurs en politici hebben omgekocht om de vereiste overheidscertificaten voor hun producten te krijgen. Meer dan dertig bedrijven worden beschuldigd van een aantal onhygiënische praktijken. Onder hen zijn JBS, 's werelds grootste exporteur van rundvlees, en BRF, 's werelds top producent van pluimvee.

De politie zegt dat er zuur en andere chemicaliën aan het vlees zijn toegevoegd om het rottingsproces te verbergen. In sommige gevallen is er gebruik gemaakt van kankerverwekkende producten. Zowel JBS en BRF zegt dat ze de hoge kwaliteitsnormen en sanitaire voorschriften volgt.

Aanklagers zeggen dat een percentage van het omkopingsgeld is besteed aan de twee partijen van de regeringscoalitie: de PP en president Temer's PMDB.