Peru: Overstromingen blijven levens eisen
19 Mar 2017, 08:18
foto
De Noordelijke kust van Peru is zwaar getroffen.
(Foto's: Reuters)


In Peru zijn in de afgelopen dagen minstens 72 mensen gedood. Het land kampt met zware regenval die overstromingen en modderstromen heeft veroorzaakt. De overstromingen zijn de ergste in dertig jaar en hebben gevolgen voor meer dan de helft van het land.

Meer dan 800 dorpen en steden hebben de noodtoestand uitgeroepen. Sinds maandag heeft de hoofdstad Lima geen water en de diensten worden nu langzamerhand hersteld. Meer dan 70.000 mensen zijn ontheemd. De strijdkrachten zijn ingezet om de politie te helpen de openbare orde in heel Peru te controleren. Er zijn tekorten aan voedsel en water in veel gebieden en de prijzen zijn in de afgelopen week gemiddeld gestegen met 5%, zegt de regering.

De zware regen is voorlopig gestopt, maar weerdeskundigen voorspellen dat het onstabiele weer naar verwachting voor een paar weken zal blijven. Peru heeft nu tien maal meer regen gehad dan normaal in een regenseizoen. In de afgelopen maanden zijn Peru en andere landen rond de Stille Oceaan getroffen door het fenomeen El Niño, een stijging van de temperatuur van het zeewater waarbij de verdamping toeneemt en zware regenval toeneemt. In 1988 kampte Peru ook met overstromingen veroorzaakt door El Niño, die dat jaar bijzonder sterk was.