Maandag duidelijkheid over voorlopige leiding bij EBS
19 Mar 2017, 06:22
foto


Maandag zal het duidelijk worden hoe de voorlopige leiding van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) eruit zal zien, nu algemeen directeur Rabin Parmessar geschorst is door de raad van commissarissen (rvc), onder leiding van Patrick Peneux. Alle leden van de rvc staan unaniem achter het besluit van zaterdag om Parmessar per direct te schorsen.

Vier van de vijf leden hebben de schorsingsbrief getekend. Starnieuws verneemt dat het vijfde lid niet aanwezig kon zijn op de spoedvergadering, maar achter het besluit staat. Het is vaker voorgekomen dat de rvc en de directeur lijnrecht tegenover elkaar stonden. Dringende richtlijnen van de rvc werden door Parmessar naast zich neergelegd.

Binnen de NDP zijn de meningen verdeeld over de schorsing van Parmessar die een topper is van de partij. Hij heeft tot tweemaal toe zijn Assembleezetel verruild voor een andere functie. De vorige periode werd hij minister van Openbare Werken en deze keer werd hij directeur van staatsbedrijf EBS.

De rvc is volgens de statuten bevoegd de directeur te schorsen wegens gewichtige redenen. Binnen een maand moet er een algemene vergadering van aandeelhouders belegd worden om te oordelen over dit besluit. Volgens de raad is er een vertrouwensbreuk ontstaan. Het is duidelijk dat de rvc en Parmessar niet door één deur kunnen. Minister Regilio Dodson, die de aandeelhouder vertegenwoordigt, heeft zich al geschaard achter het besluit van de raad.