G20 laat anti-protectionistische waarborg vallen
18 Mar 2017, 18:38
foto
De G20-ministers van Financien hebben de top in Duitsland afgesloten zonder een akkoord om de vrije handel te versterken. (Foto: Reuters)


De ministers van Financiën van de grootste economieën ter wereld hebben een anti-protectionistische waarborg na verzet van de Verenigde Staten (VS) laten vallen. De G20-ministers hebben de tweedaagse bijeenkomst in Duitsland verlaten zonder hun jarenlange belofte om vrije handel te versterken, te vernieuwen.

De groep van de 20 grootste economieën ter wereld had vorig jaar gezworen om "alle vormen van protectionisme te weerstaan". Maar sinds president Donald Trump aan de macht is, wordt er agressief een "America First" –beleid nagestreefd. Zijn beleid omvat sancties voor bedrijven die hun producten in het buitenland vervaardigen.

In het communiqué, dat aan het einde van de vergadering in Baden-Baden met instemming van alle afgevaardigden is gepubliceerd, is ook geen belofte over klimaatverandering opgenomen. Trump heeft al beloofd alle milieu-financiering te verminderen.

In het document zijn echter wel toezeggingen opgenomen om belastingontwijking te bestrijden, financiering van terrorisme aan te vechten en particuliere investeringen in Afrika te versterken.

De eerste jaarlijkse bijeenkomst van de G20 in het Duitse kuuroord Baden-Baden was begonnen met een geruststelling van de Amerikaanse minister van Financiën, Steve Mnuchin, dat het Witte Huis niet geïnteresseerd was in het aanzetten tot internationale handelsoorlogen. Verwacht werd dat door de gecombineerde inspanningen van Duitsland, en ontluikende vrijhandel kampioen China, een deel van de dreiging van Washington om straffen voor grenstarieven op te leggen zou temperen en er zou worden heronderhandeld over langdurige handelsovereenkomsten.

Maar twee dagen later, hebben de aanwezige ministers van Financiën een communiqué goedgekeurd en gepubliceerd zonder een verbintenis tot versterking van de vrije handel. Ze hebben zelfs de belofte van vorig jaar om "zich te verzetten tegen alle vormen van protectionisme" laten vallen.

Volgens de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, was de bijeenkomst in een impasse geraakt over de kwestie. Hij voegde eraan toe dat hij zijn collega (de VS) niet kon “dwingen” om mee te gaan met de formulering waarmee hij het niet eens was. Schäuble blijft erbij dat er "veel goodwill" op de vergadering was geweest, maar of die goodwill zich uitstrekt tot de toekomstige handelsrelatie met de grootste economie ter wereld is nu heel twijfelachtig.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April