Brazilië: Vleesverwerkende reuzen exporteren bedorven vlees
18 Mar 2017, 08:14
foto
Brazilië is een van de grootste vleesproducenten en -exporteurs. (Foto: Reuters)


De autoriteiten in Brazilië hebben 33 overheidsfunctionarissen geschorst te midden van beschuldigingen dat een aantal van de grootste vleesverwerkers in het land, al jaren bedorven rundvlees en pluimvee verkopen. Drie vleesverwerkende bedrijven zijn gesloten en nog eens 21 worden onder de loep genomen.

De betrokken ondernemingen hebben een groot deel van het vlees geëxporteerd naar Europa en andere delen van de wereld. Brazilië is 's werelds grootste exporteur van rood vlees.

De Braziliaanse minister van Landbouw, Blairo Maggi, ontmoet maandag buitenlandse ambassadeurs om ze gerust te stellen. Hij zal proberen te voorkomen dat er sancties worden uitgevaardigd tegen Braziliaanse vleesexporteurs.

Operatie Weak Flesh is in de vroege uren van vrijdag uitgevoerd in zes Braziliaanse staten na een onderzoek van twee jaar. De federale politie heeft in 194 locaties invallen uitgevoerd, waarbij meer dan 1.000 agenten betrokken waren.

De onderzoekers beweren dat sommige managers gezondheidsinspecteurs en politici hebben omgekocht om de overheidscertificaten te krijgen voor hun producten. Ze beschuldigen meer dan 30 bedrijven van een aantal onhygiënische praktijken. Onder hen zijn JBS, 's werelds grootste exporteur van rundvlees, en BRF,' s werelds top producent van pluimvee.

De Braziliaanse federale politie zegt dat ze bewijzen heeft van minstens 40 incidenten. " Ze gebruikten zuur en andere chemicaliën om het rottingsaspect van het product, te verbergen. In sommige gevallen, waren de gebruikte producten carcinogeen (kankerverwekkend)," zegt de politie. In andere gevallen, werden aardappel, water en zelfs kartonpapier gemengd met kippenvlees om de winst te verhogen.

In een verklaring zegt JBS dat hij de strenge kwaliteitsnormen en sanitaire voorschriften had gevolgd. Het bedrijf bevestigt de invallen, maar zegt dat geen van zijn topmanagers het doelwit waren. BRF heeft laten weten dat hij samenwerkt met het onderzoek. Het bedrijf heeft ook ontkend dat hij de regelgeving heeft overtreden.
Aanklagers zeggen dat een percentage van het omkopingsgeld, is besteed aan de twee partijen van de regeringscoalitie: PP en president Michel Temer's PMDB. Na de bekendmaking zijn de aandelen van JBS en BRF met 10% en 8% gedaald op de Sao Paulo beurs. JBS heeft een netto-omzet van US$ 55 miljard. Het exporteert naar 150 landen.