Nobelprijswinnaar dichter Derek Walcott overleden
17 Mar 2017, 14:47
foto
Derek Walcott wordt gezien als één van de beste Caribische schrijvers. (Beeld: BBC)


Nobelprijswinnaar voor Literatuur, Derek Walcott, is overleden in zijn huis in St. Lucia. Volgens lokale media op St. Lucia was de schrijver lange tijd ziek. Hij is 87 jaar geworden.

Critici zien Walcott als één van de beste Caribische dichters. Zijn schrijverscollectie bevat In a Green Night: Poems 1948-1960 Het beroemdste werk van Walcott is het omvangrijke epos Omeros, dat bekendstaat als een van de belangrijkste literaire werken uit de 20e eeuw en wordt gezien als een Caraïbische herschrijving van Homeros zijn Ilias en Odyssee. In het epos wordt zowel het koloniaal verleden als het complexe heden van de eilanden onderzocht.

De Caribische dichter heeft in 1992 de Nobelprijs voor Literatuur gewonnen en de TS Eliot Prijs voor Poëzie in 2011. Gedurende zijn leven heeft hij talrijke literaire prijzen gewonnen. Zijn eerste gedichtenbundel kwam uit in 1948, waarna hij zich ook heeft toelegd op het schrijven van toneelstukken.

Zowel Walcotts poëzie als zijn toneelstukken is sterk beïnvloed door zijn Caraïbische afkomst en het leven tussen twee culturen in. De volkscultuur en orale traditie van de eilanden spelen een grote rol in zijn werk. Ook beschrijft hij de geschiedenis, het landschap, het dagelijks leven en de multiculturaliteit van de Caraïben. Walcotts eigen gemengde afkomst (Afrikaans-Europees - van zijn moederszijde ook Nederlands: zij komt van Sint Maarten) speelt eveneens een belangrijke rol in zijn werk.

De Poëzie Gemeenschap heeft de dood van Walcott omschreven als verschrikkelijk nieuws, meldt St. Lucia News online.