Colombia: Tientallen activisten gedood in 2016
17 Mar 2017, 11:08
foto
Guerima, een stad in het oostelijk regenwoud van Colombia, leefde voorheen alleen op de teelt van coca. (Foto: AFP)


In Colombia zijn vorig jaar tientallen activisten gedood, schrijft de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties (VN) voor de mensenrechten in een rapport. Hij zegt dat de meeste slachtoffers mensenrechten leiders waren of leden van linkse groeperingen. De VN-functionaris dringt er bij de regering op aan om bescherming te bieden.

Gebieden met illegale drugsteelt waren de meest gevaarlijke, zegt hij. De VN waarschuwt dat gewapende groepen zich verplaatsen naar gebieden die Farc-leden eerder hadden bezet. Onder een vredesakkoord dat in november is ondertekend, zijn de Farc-rebellen verhuisd naar overgangszones waar zij zullen blijven totdat ze volledig zijn gedemobiliseerd.

De VN merkt op dat de illegale gewapende groeperingen vechten voor grondgebied en middelen. De VN-vertegenwoordiger in Colombia, Todd Howland, vertelt dat de groepen vaak betrokken zijn bij drugshandel en illegale goudwinning en dat ze activisten als een bedreiging zien.

Howland heeft de regering gevraagd om te erkennen dat de doden een patroon vormden en om bescherming te bieden aan mensen die in gevaar zijn. De Colombiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Juan Fernando Cristo, zegt dat het geweld tegen activisten, het vredesakkoord kan ondermijnen. "We zijn allemaal geïnteresseerd in het afrekenen met deze bedreigingen en deze moorden, omdat we weten dat het ernstige gevolgen heeft voor de kansen van de vestiging van vrede in Colombia."