PAHO schenkt waterzuiveringstabletten voor binnenland
09 Mar 2017, 00:01
foto
PAHO-deskundige Ton Vlugman demonstreert aan de bewoners van de getroffen dorpen hoe de waterzuiveringstabletten gebruikt moeten worden. (Foto: Volksgezondheid)


In diverse dorpen die te kampen hadden met wateroverlast en niet over schoon en veilig drinkwater beschikken, zijn waterzuiveringstabletten verstrekt aan de bewoners. De PAHO, de Amerikaanse tak van de Wereldgezondheidsorganisatie, heeft 20.000 waterzuiveringstabletten geschonken aan Suriname. Ook PAHO-deskundige Ton Vlugman maakte deel uit van de delegatie van minister Patrick Pengel van Volksgezondheid die met president Desi Bouterse naar het binnenland was.

De bewoners hebben ter plekke de instructie gekregen dat zij op vier liter water, dat voor drinken bedoeld is, een tablet moeten oplossen. Coalitiepartner Celsius Waterberg, die ook arts is, legde de mensen ook in hun eigen taal uit dat de tabletten alleen bestemd zijn voor zuivering van drinkwater.

Minister Pengel en zijn delegatie zijn woensdagmiddag teruggekeerd uit het gebied. De bewindsman zegt aan Starnieuws dat de tabletten alleen gegeven worden in dorpen waar er geen veilig drinkwater is. Over twee weken zal de delegatie van Volksgezondheid weer naar die gebieden gaan om de situatie verder te bekijken.

President Bouterse en gezelschap blijven nog in het gebied. De mensen van diverse dorpen worden toegesproken door de president. Er worden krutu's belegd waar de dorpelingen hun noden kwijt kunnen bij de president en zijn delegatie. Bouterse legde uit dat door met elkaar samen te werken en vertrouwen in elkaar te hebben zaken in orde zullen komen, hoe moeilijk een probleem ook lijkt.