Haïti: Voormalige president Rene Preval overleden
04 Mar 2017, 10:18
foto
In 1995 werd Rene Preval met 88% van de stemmen verkozen tot president van Haïti. (Foto: Reuters)


De Haïtiaanse voormalige president Rene Preval is overleden in de leeftijd van 74 jaar. De doodsoorzaak is niet bekend.

In een land dat is ontsierd door armoede en politieke instabiliteit, was hij de enige democratisch gekozen president die twee aparte volledige ambtstermijnen heeft vervuld. Preval werd voor het eerst verkozen in 1995, maar het was tijdens zijn tweede termijn, dat hij werd geconfronteerd met zijn grootste uitdaging. In januari 2010 werd Haïti getroffen door een krachtige aardbeving die zo’n 300.000 mensen heeft gedood. De beving heeft een groot deel van de hoofdstad Port-au-Prince verwoest, en minstens één miljoen mensen ontheemd. Haïti, dat het armste land is in Amerika, heeft moeite om te herstellen van de tragedie.

De aanpak van de humanitaire crisis door zijn regering werd op dat moment bekritiseerd. Maar veel Haïtianen hebben hulde gebracht aan een leider die tijdens zijn zittingstermijn de infrastructuur van het land heeft verbeterd, heeft gewerkt aan de hervorming van het land en niet werd beschuldigd van schendingen van de mensenrechten.

"Ik buig diep voor deze waardige zoon van Haïti," tweet president Jovenel Moise. Voormalig president Michel Martelly, die Preval in 2011 heeft opgevolgd, zegt dat hij bedroefd is door het nieuws. Hij heeft hem beschreven als "een waardige zoon van Haïti".

Preval werd in 1943 geboren in een landelijk gebied in het noorden van Haïti. Zijn vader ontvluchtte het land in de vroege dagen van het brutale regime onder leiding van Francois Duvalier, beter bekend als Papa Doc. Preval heeft gewoond in New York, Italië en België, waar hij afstudeerde als landbouwingenieur. Hij is in halverwege de jaren 1970 teruggekeerd naar Haïti.

Hij opende een bakkerij en begon met het aanbieden van brood voor een weeshuis die werd gerund door Jean-Bertrand Aristide, een Rooms-katholieke priester die een opstand tegen de zoon van Duvalier, Baby Doc zou leiden. Aristide werd in 1990 tot president gekozen, waarmee hij de weg vrijmaakte voor een succesvolle politieke carrière voor Preval.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April