Ongelukken ontsieren carnaval Rio de Janeiro
28 Feb 2017, 13:14
foto
De beschadigde loopbrug bevond zich aan de top van de vlotter. (Foto's: AP)


Minstens twaalf mensen zijn gewond geraakt toen een vlotter in Rio de Janeiro’s Sambadrome, de plaats waar sambascholen hun jaarlijkse carnavalsoptocht houden, is ingestort. Een loopbrug op de top van de vlotter waarop dansers stonden, is vanmorgen vroeg ingezakt, waardoor de dansers naar beneden zijn getuimeld.

Het incident volgt een dag nadat twintig mensen gewond zijn geraakt bij Sambadrome toen een vlotter hen tegen een hek verpletterde. De politie onderzoekt beide incidenten. De vlotter vertegenwoordigde Bourbon Street in New Orleans en de leden van de sambaschool dansten op loopbruggen die balkons moesten voorstellen. Op gegeven moment heeft de bovenste loopbrug het begeven.

"We hoorden een klap op de top. Mensen begonnen te schreeuwen, we begrepen niet wat het was", zegt ooggetuige Felix Souza. "Het was een moment van wanhoop voor iedereen daar." De parade werd gedurende 25 minuten stopgezet, terwijl de hulpdiensten gewonden naar het ziekenhuis vervoerden. De vlotter is van de Unidos da Tijuca sambaschool. Directeur Aiton Freitas zegt dat hij niet weet wat er is misgegaan. Hij stelt dat de drijver drie keer per week was getest met meer gewicht dan zij droeg tijdens de parade. "We zijn nog meer geschokt dan jullie allemaal,” zei hij tegen journalisten. "Ik weet niet wat er gebeurt, maar Rio's Carnival dit jaar is niet gezegend."

Het ongeval heeft de parade die de hele nacht duurt niet kunnen stoppen. Zes van de elite sambascholen van de stad besteden elk jaar miljoenen om te concurreren door te paraderen langs een 700 meter lange laan met duizenden dansers aangedreven door krachtige drum secties. Het Braziliaanse Carnaval geldt als het grootste festijn in de wereld.

De Carnaval festiviteiten bieden Brazilianen met een welkome ontsnapping uit de realiteit van een recessie van twee jaar, torenhoge werkloosheid, een wijdverspreid politiek corruptieschandaal en de toename van de criminaliteit in een stad die vorig jaar augustus gastheer was van de Olympische Spelen.

Achter het vrolijk gelach, het drinken en het dansen, blijft de grimmige realiteit van de politieke crisis aanwezig. Bij het Sargento Pimenta feest in de wijk Flamengo in Rio de Janeiro gaat Mario Marcio gekleed in het uniform van de gevangenis. Hij zegt dat zijn kostuum "de politici die hun handen steken in ons geld" vertegenwoordigt. Fernanda Brito, die is verkleed als een politieagent, zegt dat ze er was om corrupte politici te arresteren 'en te laten zien dat het mogelijk is om dingen in Brazilië te verbeteren."

De regering van president Michel Temer, die vorig jaar de linkse Dilma Rousseff heeft vervangen, heeft gezworen om schoon schip te maken bij de overheid en de begrotingsdiscipline te hertellen. Maar de regering van Temer wordt geconfronteerd met beschuldigingen van corruptie die naar verwachting na het carnaval Brazilië zullen opschrikken.

Een groep jonge vrouwen die de activiteiten van Sargento bijwoonden, droegen hun slogan geschilderd op hun armen: "Weg met Temer." "We moeten profiteren van deze publiciteit om de dingen die wij steunen en echt nodig hebben, te laten zien", zegt Julia Saber.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April