Vier Nickeriaanse vrouwen belicht in 'Ademhalen'
28 Feb 2017, 04:54
foto
Van links-rechts: Mascha Baak, plaatsvervangend Chef de Poste Nederlandse ambassade, schrijfster Karin Lachmising, Nandenie Dinai en Krishna Baynath, respectievelijk voorzitter Stichting Moederhart en Stichting Sari.


De Nederlandse ambassade zal op 8 maart, de Internationale Dag van de Vrouw, de theatervoorstelling Ademhalen presenteren aan de Nickeriaanse gemeenschap. De première wordt in het district gehouden, omdat het verhaal zich afspeelt in Nickerie. De vrouwen die hun verhaal deden zijn afkomstig uit dit district. Ademhalen is in opdracht van de Nederlandse ambassade geschreven door Karin Lachmising.

Het verhaal belicht de levens van vier vrouwen uit het district Nickerie en gaat over moed en het maken van keuzes in een kleine, traditionele samenleving waarin vrouwen vaak in een achtergestelde positie verkeren. De kleine, benauwende samenleving waarin zij leven, maakt hen kwetsbaar en beperkt hun mogelijkheden tot volledige ontplooiing. Ook krijgen zij niet altijd het respect en de waardering die ze verdienen.

Drie onafhankelijke Nickeriaanse vrouwen ontmoeten elkaar na een dramatische keuze van een gemeenschappelijke vriendin. Zij wisselen ervaringen uit over obstakels en hindernissen, tradities en (voor)oordelen van het leven in een kleine samenleving. Wanneer zij elkaar beter leren kennen, realiseren zij zich dat zij door hun gemeenschappelijke ervaringen met elkaar verbonden zijn. Het verhaal speelt zich af in Nickerie, maar is in diverse samenlevingen wereldwijd herkenbaar. Dit verhaal zal in een toneeluitvoering gebracht worden door Ilham Ahmadali, Razia Barsatie, Afiba Becker, Evita Issa en Kavita Ramphal, een enthousiaste en ervaren cast die bekend is van theater, dans, zang en beeldende kunst.

Regisseur Alida Neslo wisselt de monologen en dialogen, die in het Nederlands, Sranan en Sarnami zijn, af met zang, klank, mantra’s, dans, beweging en beeld. Zo maakt zij Ademhalen tot een boeiende, verrassende theaterervaring voor mannen, vrouwen, jongens en meisjes. Karin Lachmising die het stuk heeft geschreven, verheugt zich om de voorstelling te zien, want zij heeft deze nog niet gezien.

De stichtingen Sari en Moederhart zullen de vrouwen vanaf Coronie en alle vijf ressorten van Nickerie mobiliseren om aanwezig te zijn op 8 maart. Op 9 maart zullen er schoolvoorstellingen zijn met speciaal hiervoor ontwikkelde lesbrieven over vrouwenrechten. De productie is in handen van Aco Multiservices in samenwerking met Stichting Moederhart en Stichting Sari.
Rondom de reguliere voorstellingen financiert de Nederlandse ambassade ook schoolvoorstellingen.

Op 16, 17 en 18 maart is Ademhalen in het Cultureel Centrum Suriname (CCS) in Paramaribo te zien.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April