Lijnwerkers van EBS volgen trainingsprogramma
27 Feb 2017, 22:42
foto
De Surinaamse lijnwerkers tijdens de training. (Foto: EBS)


De N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) gaat door met het certificeren van haar lijnwerkers en ander technisch personeel. Het bedrijf werkt hierbij samen met Suriname Amerika Brotherhood Initiative (SABI). SABI is voor de derde keer in Suriname om geheel vrijblijvend trainingen te verzorgen die gericht zijn op de veiligheid en effectiviteit.

Suriname kent geen linesmenschool, zegt de EBS. De lijnwerkers komen van de technische school en worden on-the-job getraind. SABI bestaat uit Amerikaanse professionals die vrijwillig trainingen verzorgen aan lijnwerkers uit de utiliteitssector wereldwijd. Zij ondersteunen de EBS in het opzetten en uitvoeren van het trainingsprogramma om te komen tot certificering van de lijnwerkers.

Tussen 20 februari en 2 maart werken 12 trainers en ‘journeymen’ uit verschillende delen van de Verenigde Staten van Amerika met 189 technici van de EBS en contractors. Journeymen zijn de hoogste in de rangorde van de lijnwerkers. De trainingen die eerder zijn gegeven beperkten zich tot de klaslokalen en de trainingsfaciliteiten van de EBS te Bethesda, aan de Saramaccastraat en in de Clarapolder in Nickerie. Deze keer werken de trainers on the job in het veld met de cursisten. Onderwerpen als aarding, veiligheid op de werklocatie en housekeeping worden hierbij herhaald.

Voor het elektrotechnisch deel zijn er 6 groepen ingedeeld namelijk: Transmissie, Distributie, Troubleshooting, de voormannen, de Nickerie-groep en de Commewijne-groep. De laatste twee groepen zullen in hun respectieve districten werken. Bij Commewijne gaat het voornamelijk om de groep die opereert aan de rechteroever van de Commewijnerivier, in nederzettingen zoals Bakkie en Alliance.
Er is ook voor de Auto Shop een trainer afgereisd, die zich speciaal zal richten op het effectief en veilig gebruik en onderhoud van het zwaar materieel waarmee er gewerkt wordt, zoals bakwagens en pole masters.

Fornelio Forster, manager van de afdeling Distribution vroeg bij de start van de training, speciale aandacht voor veiligheid en efficiëntie in het veld. Hij deed een beroep op de trainers om speciaal te letten op verbeteringen in de huidige manier van werken. Brady Hansen, leider van de Amerikaanse delegatie, gaf aan dat de groep ook leert van de Surinamers. Hij denkt dat bij vertrek beide partijen een voldaan gevoel moeten hebben. Marcel Eijndhoven, technisch directeur van de EBS, benadrukte het efficiënt werken.

Het grootste gevaar waaraan lijnwerkers zijn blootgesteld is elektrocutie. Bij het lijnwerkersberoep zijn veiligheidsattributen van goede kwaliteit daarom belangrijk. De trainers hebben daarom drie containers met lijnwerkers-materiaal geschonken aan de EBS zoals gooilijnen, spikes voor mastklimmen en Personal Protective Equipment (PPE), zoals laagspanningshandschoenen en veiligheidsbrillen. De schenking draagt bij aan de verdere professionalisering van de werknemers en verzekert verbetering van de dienstverlening naar de Surinaamse gemeenschap, zegt de voorlichting van de EBS.
Advertenties