Chili: Miljoenen zonder drinkwater in Santiago
27 Feb 2017, 13:28
foto
Wegen zijn afgesneden door rotsblokken.(Foto: Reuters)


Stortbuien en aardverschuivingen in Chili hebben een grote rivier vervuild, waardoor de autoriteiten noodgedwongen de watertoevoer van minstens vier miljoen mensen in de hoofdstad Santiago heeft afgesneden. Functionarissen zeggen dat de watertoevoer van de rivier Maipo naar het grootste deel van de stad wordt afgedicht totdat het water weer helder stroomt.

Het noodweer heeft aan minstens drie mensen het leven gekost en worden negentien anderen vermist, nu rivieren zijn overstroomd en bruggen zijn weggespoeld. Bijna 400 mensen zijn geïsoleerd het bergachtig gebied in de Cajon del Maipo. “Noodteams werken eraan om in contact te komen met de geïsoleerde personen en zijn bezig de watervoorziening waar mogelijk te herstellen," twittert de Chileense president Michelle Bachelet.

Aguas Andinas, die de hoofdstad voorziet van drinkwater, zegt dat de aanhoudende regen reparaties bemoeilijkt. Het bedrijf weet nog niet wanneer de watervoorziening kan worden hersteld. Regionale gouverneur Claudio Orrego merkt op dat de weersomstandigheden in de bergen in de buurt van Santiago "erg slecht" blijven. “In zeer korte tijd hadden we vele aardverschuivingen,” vertelt hij.

Een twaalfjarig meisje is gedood toen de auto waarin ze reisde met haar familie door een aardverschuiving van de weg werd geveegd in de regio O'Higgins, ten zuiden van Santiago. Nog twee mensen zijn omgekomen in Cajon del Maipo. Orrega stelt dat de zware regens die sinds zaterdag zijn gevallen "absoluut abnormaal" zijn voor de zomerperiode.

Meer dan 60% van de huishoudens in Santiago zijn zondag wakker geworden en vonden hun kranen droog. Velen stonden in wachtrijen met emmers en pannen om water te vullen die de autoriteiten distribueert. Sommige winkels zijn uit hun voorraden van flessen water. Bij een aantal supermarkten zijn schermutselingen gemeld tussen mensen die popelden om voorraden in te slaan.

Restaurants en bedrijven in de getroffen gebieden zijn bevolen om gesloten te blijven. Het begin van het schooljaar dat was gepland voor maandag, is ook verschoven. De overstromingen volgen na maanden van droogte en een reeks van dodelijke bosbranden die weken hebben geduurd.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March