Politie vraagt samenleving alerter te zijn
27 Feb 2017, 09:55
foto
De politiecommissarissen Robby Ramjiawan (links) en Inder Janbahadoer. (Beeld: René Gompers)


De politie drukt de samenleving op het hart om alerter te zijn. Aan het begin van dit nieuwe jaar zijn er al honderden inbraken, overvallen en berovingen gepleegd. Auto-inbraken zijn een groot zorgpunt. De burgerij kan bijdragen aan het handhaven van de veiligheid door bepaalde gewoontes waar criminelen op rekenen, achterwege te laten.

Politietoppers hebben de afgelopen week een presentatie gehouden over geboekte successen en spraakmakende zaken waar het korps mee bezig is. De criminaliteitscijfers liggen erg hoog. Commissaris Inder Janbahadoer geeft aan dat de politie nu vaker te zien is. Vooral in risicogebieden wordt er vaker gepatrouilleerd. “Criminaliteit is er overal,” merkt Janbahdoer op. “Wij willen het niet, maar hebben er ook last van. Een aantal dingen gaat gebeuren. Daarom vragen wij dat de burger alert moet zijn.”

Sommige burgers lokken met hun gedrag criminele activiteiten uit, stelt Janbahadoer. “Je hebt nog mensen die met een Iphone in een donkere straat gaan lopen. Boeven vinden dat aantrekkelijk,” illustreert hij. “Kijk hoeveel mensen nog waardevolle spullen in hun auto’s bewaren. Uw auto is toch geen kluis? Mensen doen nog steeds zaken met heel veel geld op zak. We leven in digitale wereld. Het is makkelijk geworden, maak daarvan gebruik. Bouw een stuk veiligheid in. Het moet lukken.” Gebleken is dat heel veel waardevolle spullen duidelijk zichtbaar in auto’s worden achtergelaten.

Het behoeft een onderzoek om de oorzaak voor de stijging van deze type criminaliteit te weten te komen, zegt Cherida Dragman van de Public Relations. “Wat voor de politie belangrijk is, is dat dit niet kan. Het was een paar weken rustig, en daarna is de criminaliteit weer gestegen. Het baart de politie zorgen maar wat de oorzaak betreft, daar moet er onderzoek naar komen.” Commissaris Robby Ramjiawan geeft aan dat de politie met veel recidivisten te maken krijgt. Heel veel ex-gevangenen kunnen niet aan een werk komen en vervallen weer in de criminaliteit om zich te onderhouden. “Zij nemen de risico's die met het roven meekomt. De noodzaak is hoog bij die mensen, sommigen worden doodgeschoten, maar mensen blijven de kansen nemen. Aan de andere kant weten we allemaal van de sociale omstandigheden die zeer bedroevend zijn.” De andere groep betreft de beroepsmisdadigers, vult Janbahadoer aan. “Ook al heeft hij alles, hij gaat het gewoon doen.”

Ramjiawan is de bevolking dankbaar voor de geleverde bijdrage tot nu toe. Het is door tips uit de samenleving dat sommige zaken gekraakt worden en in andere doorbraak komt. Hij vraagt dat de mensen nu ook hun eigen veiligheid beter ter hand nemen. “We plegen heel veel inspanning, maar kunnen niet overal tegelijk zijn.” Janbahadoer geeft aan dat uit onderzoek en aanhoudingen is gebleken dat de criminelen rekenen op bepaalde gedragingen. “Heel veel breekwerktuigen hebben we aangetroffen in auto’s. Die mensen doen hun werk. Ze weten in welke auto's waardevolle spullen liggen,” haalt hij aan. “Als de gemeenschap haar houding verandert, gaat de criminaliteit zeker afnemen. De veiligheid ligt in handen van u en mij. Wij zijn allen daarvoor verantwoordelijk.”

René Gompers
Advertenties