Mexico waarschuwt VS voor financieren grensmuur
27 Feb 2017, 08:02
foto
Mexico moet reageren op een Amerikaanse grensbelasting, zegt minister Luis Videgaray van Buitenlandse Zaken van Mexico. (Foto: Reuters)


Mexico heeft de Verenigde Staten (VS) gewaarschuwd tegen het opleggen van een eenzijdige belasting op Mexicaanse importproducten om een grensmuur te financieren. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Luis Videgaray, zegt dat zijn regering invoerrechten zal heffen op geselecteerde producten uit Amerikaanse deelstaten die afhankelijk zijn van de export naar Mexico.

Eerder heeft de Amerikaanse president, Donald Trump, gezworen dat hij “snel, ver voor op schema” zal beginnen met de bouw van de muur. De Amerikaanse regering zegt dat zij volgende maand zal beginnen met het accepteren van ontwerpvoorstellen.

Het Amerikaanse Customs and Border Protection Agency merkt op dat hij bedrijven zal vragen om voorstellen in te dienen "voor het ontwerp en de bouw van een aantal prototype muur structuren" op of rond 6 maart. Tegen 20 maart moet een shortlist van de beste ontwerpen zijn gemaakt, waarna bieders zullen worden gevraagd om een kostencalculatie van hun ontwerpen te maken. De verwachting is dat medio april contracten zullen worden toegekend.

Bij zijn toespraak tot het Conservative Political Action Congress in Maryland op vrijdag, heeft president Trump gezworen om de Amerikaanse burgers altijd voorop te stellen en een "grote, grote grensmuur" te bouwen. "We bouwen de muur," heeft hij gezegd. "In feite gaat het zeer binnenkort beginnen. Ver vooruit op schema. Het is veel, veel, veel eerder dan gepland."

Trump heeft toegezegd dat Mexico zal betalen voor de muur, die volgens Reuters tot US$ 21,5 miljard zou kunnen kosten. Reuters citeert uit een intern rapport van een departement van Binnenlandse Veiligheid. Het cijfer is veel hoger dan het geschatte prijskaartje van US$ 12 miljard van Trump.

De president heeft voorgesteld om een belasting van 20% te heffen op de Mexicaanse invoer om zo te betalen voor een grensmuur. In een radio-interview heeft minister Videgeray vrijdag gezegd dat "Mexico gelooft in vrije handel", maar "zou moeten reageren" als de VS probeert om een grensmuur te financieren door belasting op te leggen op de invoer uit Mexico. "Wat we niet kunnen doen, is met de armen gekruist blijven kijken," stelt hij. "Mexico zal dit zien als een realiteit en niet alleen als een retorische bedreiging, omdat we ons realiseren dat retorische bedreigingen komen en gaan."

Volgens rapporten, heeft de minister van Buitenlandse Zaken eerder deelstaten geïdentificeerd met inbegrip van Iowa, Texas en Wisconsin als mogelijke aangrijpingspunten voor vergeldingsmaatregelen op tarieven. Mexico is veruit de topbestemming voor Texaanse export; vorig jaar zijn er goederen ter waarde van US$ 92,4 miljard geëxporteerd, volgens het Amerikaanse ministerie van Handel.

De muur is een gevoelig politiek onderwerp in Mexico. President Enrique Pena Nieto heeft zijn reis vorige maand naar Washington en zijn ontmoeting met Trump geannuleerd vanwege het geschil. Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat Mexico de muur niet zal financieren. President Trump heeft de goedkeuring van het Congres nodig voor de financiering, voordat hij verder kan gaan met de bouw van de muur.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April