Ouder worden: Kan men het vertragen?
28 Feb 2017, 10:06
foto
Soeresh Gobardhan


Of u nu een man bent of vrouw, u heeft tot nu veel bereikt in uw leven waar u trots op bent. U heeft van alles, een huis, auto, kinderen zijn al groot, en de successen gaan maar door, natuurlijk met wat tegenslagen ertussen, maar dat is het leven. U wilt doorgaan met genieten van het leven, nog meer successen behalen en u wilt zich ook goed voelen niet alleen materieel maar ook lichamelijk, geestelijk en emotioneel ook nu het bar slecht gaat in Suriname.

Naarmate u ouder wordt, gaat het lichaam haperen, hormonen en enzymen die van belang zijn worden minder, klieren produceren minder en raakt u minder vitaal, soms met depressie vooral als u in de menopauze bent en u heeft minder of geen interesse meer voor seks. Als u een man bent, mentaal heeft u de sekslusten nog, maar lichamelijk komt het niet mee en viagra helpt niet meer.
Ook emotioneel kan het al te vaak misgaan met angsten, huilbuien, geen initiatief meer en geestelijk kan het een doolhof voor u zijn. Counselen helpt niet en ook de vitaminepilletjes doen geen wonderen meer, de spa behandelingen doen je kort lekker voelen en al die medicatie pillen voor hoge bloeddruk, suikerziekte, menopauze, depressie en hartklachten, maken het lichaam nog meer 'kapot' met al die bijwerkingen.

De z.g. 'for ever youth pil' zal vermoedelijk nooit worden uitgevonden doch toch zijn er manieren die, als men de adviezen goed opvolgt, je 'feel good, look good, & enjoy life' laten voelen oftewel het ouder worden wat vertragen. Hier zijn enkele adviezen gebaseerd op de 5 fields of life. Deze bepaalt hoe de mens zijn denken ontstaat, hoe die tot keuzes en gedrag leidt, doch ook hoe men ziek dan wel weer beter wordt.

1.mentaal: je gaat moeten leren je focus ieder moment van de dag op de leukere dingen te houden. Dus, 80% van je tijd gebruik je om op dat klein beetje leuke dingen die rondom je gebeuren (20%) te focussen.
2. materieel: dat is je geld en bezittingen, vraag je af of het nu al genoeg is, wat wil je nog meer, zo is het toch al goed? Of moet je perse meer dan de andere.
3. emotie: u gaat moeten leren beter met uw emotie en met dat van anderen om te gaan en hoe nu echte stress management werkt vooral bij depressie, angst en pijn.
4.lichaam: U weet al alles van gezond eten, bewegen e.d. maar u doet het niet echt. Derhalve gaat u moeten leren hoe u uw mind moet trainen om dat wat u wilt toch te halen. Daarnaast de juiste aanvulling van vitaminen, mineralen, enzymen en hormonen.
5.spiritualiteit: effectief en regelmatig beoefenen van deze field balanceert al de 5 fields met elkaar tot een grote harmonie en dat is wat er in de mens borrelt: op zoek naar harmonie.

Nu is het niet zo dat als iemand veel spiritualiteit, bijvoorbeeld yoga beoefent, dat die iemand dan in grote harmonie is. Nee, men dient de andere 4 fields ook gelijktijdig in een bepaalde verhouding te exploreren.
Deze 5 fields dient men elke dag in een bepaalde verhouding en intensiteit te beoefenen immers de samenwerking van deze 5 fields met elkaar bepaalt nu de mindset van de mens. Een rommelige samenwerking leidt tot een rommelige mindset dus rommelige gedachten en acties en ziekte dus sneller oud worden.
Goed gebalanceerde 5 fields en dus mindset leidt tot harmonie in elke lichaamscel van de mens, u wordt niet makkelijk ziek, u functioneert veel beter en de balance vertraagt het ouder worden. U heeft: Feel good, Look good, Enjoy life.

Hoe eerder men leert zijn of haar ouder worden te managen vooral meer diepgang te krijgen in al de 5 fields, oftewel age-management, hoe beter het resultaat is.

Drs. S. Gobardhan, arts in age & attitude management.

Email: mahatt@earthlink.net
Advertenties