Meer dan 10.000 Surinamers bij vijfde filmfestival
26 Feb 2017, 06:34
foto
Leerlingen van de Graaf von Zinzendorfschool poseren voor een foto. De school kreeg certificaat van de VS-ambassade voor participatie aan alle vijf filmfestivals.
(Foto: VS-ambassade)


Het vijfde filmfestival ‘African American Equal Enjoyment’van de Amerikaanse ambassade is geslaagd. Het festival trok een bezoekersaantal van ongeveer 10.700 personen, onder wie 8800 scholieren. Een record, want vorig jaar noteerde de ambassade 6000 schoolbezoekers. “Dit jaar was er meer belangstelling vanuit de scholen in de districten”, zegt Ingrid Hill, Public Diplomacy Assistant aan Starnieuws.

Tijdens deze lustrumviering van het filmfestival, kreeg de Graaf von Zinzendorfschool een certificaat. De school bezocht alle vijf festivals. Ook de Salvator school en LBO Nieuwe Domineestraat ontvingen een certificaat. Zij participeerde met meer dan 1000 leerlingen, gedurende de vijf festivals. De films zijn dit keer in TBL Cinemas vertoond. Naast de volwassen films en twee kinderfilms, werden in twee zalen tegelijk films vertoond voor scholieren uit Paramaribo, Para, Commewijne en Wanica. De ambassade bracht het festival ook naar Albina, Moengo en Brokopondo. “De Hubertus Waaldijk school in Moengo participeerde met 600 leerlingen. Het hoogste aantal van alle scholen.”

Het festivalthema was ‘Equal Enjoyment’. Het geheel stond in het teken van het VN Internationaal Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst (tot 2015) en de Amerikaanse jaarlijkse Black History Month (februari). Voorafgaand aan de districten voorstellingen, hielden Miguel Keerveld, Cheryl Bruning, Obed Kanabe en Rodney Belfor een motivatie gesprek met de studenten. De interactieve sessies gingen onder andere over leiderschap en gevoel van eigenwaarde.
Hill geeft aan dat de scholieren geen vragen hebben gesteld over de nieuwe Amerikaanse president. “Zij vroegen wel specifiek over de burgerrechtenbeweging en de films gaven hen een beter begrip over de Amerikaanse geschiedenis en de burgerlijkrechtenbeweging in de VS.” Zo toonden de scholen ook meer interesse voor de film Freedom Writers die zeven keer werd vertoond. De tweede favoriete film was: The Gaby Douglas Story.

Onder de volwassenfilms waren de favorieten: Hidden Figures en Selma. Bij de film Selma, was ambassademedewerker Bryan Marcus, geboren in Selma, Alabama de gastspreker. Hij vertelde over de acties in de stad Selma en het werk van Dr Martin Luther King en zijn vrouw. Een andere bijzonderheid noemt Hill de aanwezigheid van de studenten van het Conservatorium van Suriname bij de Soundtrack for a Revolution.

Het filmfestival startte in januari en werd vrijdag afgesloten. De vertoonde films vertellen de verhalen over mensen van Afrikaanse afkomst en hun worsteling in het leven voor mensenrechten en over de geboekte successen. VS-ambassadeur Edwin Nolan zei tijdens de opening dat de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de Verenigde Staten vorderingen heeft gemaakt. Dit wil Amerika continueren en verder ontwikkelen.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April