Bouterse ingenomen met waarheidsvinding en verzoening
25 Feb 2017, 02:16
foto
President Desi Bouterse legt de eerste krans bij het Monument van de Revolutie aan de Waterkant. (Beeld: René Gompers)


President Desi Bouterse benadrukte tijdens de 37e herdenking van de overname van de staatsmacht op 25 februari 1980 dat hij blij is met de verzoeningsbeweging die is ontstaan. Hij dankte hiervoor Humphry Jeroe van het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld. Ook is de president ingenomen met het initiatief van de Rooms-katholieke bisschop Karel Choennie die opgeroepen heeft tot waarheidsvinding en verzoening. Zoals gebruikelijk is de fakkel aangestoken bij het Monument van de Revolutie en kransen gelegd.

Bouterse zei dat nu de bisschop ook oproept tot verzoening, de zaak tot een goed einde zal komen. Hij merkte op dat er altijd mensen zijn die zich zullen verzetten tegen verzoening. Hij haalde aan dat met onwillige honden het moeilijk hazen vangen is. Wilgo Valies zou ook zo iemand zijn. Welk voorstel ook gedaan wordt, het is nooit goed.

De president stond ook stil bij het heengaan van commandant Badresein Sital, die voorzitter was van de Nationale Militaire Raad na de overname in 1980. Hij merkte op dat Sital enorme verdiensten heeft gehad. Het is niet aan de mens om te oordelen over Sital die de laatste jaren veel kritiek had op Bouterse en de NDP. Hij bedankte de echtgenote van Sital en de familie dat op een waardige manier afscheid van hem kon worden genomen met militaire eerbetoon.

Bouterse merkte op dat Surinamers elkaar moeten ondersteunen. Toch zijn er mensen die steun gaan zoeken in Den Haag, bij de kolonisator die mensen tot slaaf heeft gemaakt en contractarbeiders enorm veel leed heeft bezorgd. Hij haalde het boek aan van Rajinder Bhagwanbali aan, waarin de strijd van de contractarbeiders uitvoerig is beschreven. Bouterse zei dat leiders van het land beter gewaardeerd moeten worden. Er moet meer onderzoek komen naar de strijd van de contractarbeiders. Hij noemde ook de namen van de zestien militairen die de staatsgreep hebben gepleegd.

De president stond ook stil bij de wateroverlast waarmee diverse dorpen in oost-Suriname te kampen hebben. Hij vroeg de ondersteuning van het volk in welke vorm dan ook. De bijdragen kunnen onder andere geleverd worden bij de KKF.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April