Bouva: DNA-delegatie krijgt goed beeld situatie Braamspunt
25 Feb 2017, 00:01
foto
De Assembleedelegatie onder leiding van vicevoorzitter Melvin Bouva (midden), deskundigen en milieuorganisaties op Braamspunt.


De vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, Melvin Bouva, die een delegatie vrijdag geleid heeft naar Braamspunt, is ingenomen met alle bijdragen van deskundigen, milieuorganisaties en overheidsinstanties. Ter plekke is een goed beeld verkregen van de situatie, zegt Bouva om een reactie gevraagd aan Starnieuws. De Assembleecommissies Natuurlijke Hulpbronnen, Milieu en Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer waren vanuit de volks vertegenwoordiging aanwezig. Er is informatie verstrekt over het belang van Braamspunt voor de zeeschildpadden en kustbescherming.

Bouva zegt dat er een rapport komt met aanbevelingen. Hij verwacht dat in De Nationale Assemblee een standpunt ingenomen wordt, waarbij rekening wordt gehouden met alle aspecten. Er moet een beleid komen voor korte, middellange en voor de lange termijn. Bouva merkt op dat milieu bijzonder hoog op de agenda van De Nationale Assemblee staat. Het moet mogelijk zijn om een bevredigende oplossing te vinden voor alle partijen.

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) die ook ter plaatse was, zegt dat in feite de zandafgravingen gelijk gestopt moeten worden. Op basis van de uitleg van deskundigen, zijn de afgravingen funest voor de zeeschildpadden en de kust. Professor Sieuwnath Naipal heeft dat duidelijk aangegeven. Dit wordt ook beaamd door Bouva. Het Lands Bosbeheer (LBB) zei dat de piek van het leggen door zeeschildpadden in maart/april is, terwijl het legseizoen doorloopt tot eind augustus.

De delegatieleider van De Nationale Assemblee merkt op dat NH-directeur Dave Abeleven aangegeven heeft dat onder strikte voorwaarde voor een periode van zes maanden, één keer per week gegraven mag worden. Het gaat om aanwas van het strand. Hij benadrukte dat NH besloten heeft om afgravingen stop te zetten en een studie te laten uitvoeren in samenwerking met het WWF. Er zal evaluatie plaatsvinden. Veel aanwezigen hadden er moeite mee dat in het legseizoen de afgravingen zijn toegestaan. Bouva merkt op dat er naar alternatieven gezocht moeten worden en er een evaluatie zal plaatsvinden.

Gajadien merkt op dat NH geen advies heeft gevraagd van LBB, Nimos en andere deskundigen. Alle organisaties waren ter plekke en hebben afgeraden om zandafgravingen toe te staan. Naipal heeft aangegeven welke desastreuze gevolgen dit heeft voor de kust van bijvoorbeeld Weg naar Zee. Verder waren ook aanwezig WWF, Nimos en Conservation International. Gajadien vindt dat milieu zwaarder moeten wegen dan economische belangen, waar andere oplossingen voor moeten worden gevonden.

Bouva vindt het uniek dat alle partijen rustig ter plekke met elkaar gesproken hebben. De Assembleedelegatie heeft een goed beeld kunnen krijgen. Er is op een rustige manier over de zaak gesproken. Het moet mogelijk zijn om op korte termijn een goede oplossing te vinden voor de situatie. Hij is bijzonder blij met de plaatselijke oriëntatie en de bijdrage van alle betrokkenen en deskundigen. De Nationale Assemblee zal op basis van de bevindingen en aanbevelingen van deskundigen een standpunt formuleren.
Advertenties