SAB schenkt Ziekenhuis ademhalingsapparaat
25 Feb 2017, 17:23
foto
Het ademhalingsapparaat is officieel door SAB overgedragen aan het St. Vincentius Ziekenhuis.


Het St. Vincentius Ziekenhuis is ingenomen met een modern ademhalingsapparaat dat in gebruik is genomen. Dit ademhalingsapparaat Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) is bedoeld om te vroeg geboren baby’s, van wie de longetjes nog niet goed ontwikkeld zijn, te ondersteunen bij hun ademhaling. Het apparaat brengt continu zuurstof in de longen van de kleine baby’s, waardoor zij niet in ademnood komen te verkeren en kunnen worden gestabiliseerd. De Suriname Alcoholic Beverages (SAB) heeft US$ 5000 gesponsord voor dit apparaat.

Algemeen directeur Manodj Hindori, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het ziekenhuis een ouder beademingsapparaat heeft, maar dat is eentje waarbij een tube naar binnen wordt gebracht in de luchtpijp. Dit heet de invasieve methode. Dat is best wel ingrijpend voor een vroeg geboren baby. Tegenwoordig wordt met een modern CPAP apparaat via een neusmaskertje lucht in de neus- en keelholte van het kindje geblazen, waardoor er een verhoogde druk in de longen ontstaat. De longblaasjes van de baby blijven dan open staan en klappen niet meer dicht, waardoor de baby weer zelfstandig kan ademhalen en weer rustig wordt. "Dit is een non-invasieve methode, dit is veel minder ingrijpend voor de baby. Prematuurtjes met ademhalingsproblemen door zwakke longetjes knappen er vaak snel weer van op. Vandaar dat we zo blij zijn met dit apparaat," legt Hindori uit.

Het ziekenhuis vierde het vorige jaar zijn 100-jarig jubileum, waardoor 2016 een bijzonder jaar was voor zowel het ziekenhuis als de SAB, die het vijftigjarig bestaan vierde. Directeur Steven Ma Ajong van SAB is verheugd dat de donatie goed tot zijn recht is gekomen. Hindori sprak zijn grote waardering uit voor deze donatie en deelde mee dat met de leverancier Harsons Meditech goede afspraken zijn gemaakt voor duurzaam onderhoud van het apparaat. Dit bedrijf heeft ook de trainingen aan de artsen en het verpleegkundig personeel verzorgd.

De kinderartsen Nanja Braafheid en Sigmar Illes zijn ingenomen met dit apparaat, dat hen in staat stelt om prematuur geboren baby’s van betere zorg te kunnen voorzien. Ze gaven aan dat het apparaat zelfs nog vóór de officiële overdracht moest worden ingezet bij een zwakke baby die in een couveuse lag. Zij bepleiten dat er nog meer van deze apparaten worden aangeschaft, zodat meer baby'tjes geholpen kunnen worden.
Advertenties