Politie toont cijfers en successen aanpak criminaliteit
24 Feb 2017, 20:26
foto
Cijfers gepresenteerd door het managementteam van het Korps Politie Suriname.


Het nieuwe jaar is maar twee maanden oud of de politie heeft al 297 personen gearresteerd en zijn er 462 gekwalificeerde diefstallen, 368 inbraken, 135 berovingen, 46 overvallen, 5 levensberovingen en iets meer dan 2000 aanrijdingen genoteerd. De statistieken zijn voor de periode 20 januari tot 20 februari. Op de dag van de presentatie op de Politie Academie, is in de ochtend aan de Jagernath Lachmonstraat een inbraak gepleegd. De buit bedroeg SRD 40.000.

Commissaris Inder Janbahadoer en Otmar Puljun, onderinspecteur recherche Regio Midden hebben donderdag cijfers gepresenteerd over de successen van de politie aan het begin van dit jaar. De 297 personen zijn aangehouden voor verschillende strafbare feiten, geeft Janbahadoer aan. “Daar zitten ook rovers en inbrekers tussen,” licht de commissaris toe. “66 personen zijn op heterdaad betrapt of kort na het gepleegde feit gepakt. 149 mensen zijn ingesloten, 118 dossiers zijn verzonden naar het Parket.” Vorig jaar heeft het bijstandsteam 216 ‘zware boys’ opgepakt. “Met ‘zware boys’ bedoel ik rovers, inbrekers, straatrovers,” legt Janbahadoer uit. “Maar voor deze periode zitten ze al op 65 van wie 54 op heterdaad zijn aangehouden. De afgelopen week zijn er 21 aanhoudingen geweest. Het gaat meer om berovingen en inbrekers.”

Janbahadoer geeft aan dat de politie vanaf het begin van het jaar 26 ‘mini’ roadblocks’ heeft gehouden. “Mini omdat de handelingen van de politie via Facebook gevolgd worden. Dus verplaatsen wij ons telkens van de ene naar de andere locatie,” geeft hij aan. “Triest is wel om aan te geven dat al 2086 aanrijdingen zijn gebeurd. Zoveel keer hebben we uitgereden om aanrijdingen te onderzoeken.” De auto-inbraken zijn een zorgpunt. Janbahadoer en commissaris Robby Ramjiawan drukken de auto-eigenaren op het hart om geen waardespullen in de auto te laten. Het kan erbij hen niet in dat mensen nog steeds geld en andere waardevolle zaken in de auto achterlaten. De auto is geen brandkast stellen ze.

Er zijn verschillende bendes opgerold. Bij sommige blijkt dat ze meer op hun kerfstok dan diefstal hebben. De aanhouding van vier verdachten die vaker bouwmaterialen als doelwit hadden, heeft ook geleid tot de oplossing van een moordzaak. In oktober vorig jaar is aan de Magenthakanaalweg een bewaker vermoord. De bende werd vermoedelijke gestoord bij de inbraak, legt Robert Prade, hoofd Kapitale Delicten uit. Een vijfde verdachte liep nog vrij rond. Hij is aangehouden en de bende heeft de moord opgebiecht.

Bij de aanhouding van een andere bende op 8 februari, die kort tevoren op Santodorp een winkelier en enkele klanten hadden beroofd, is de ontsnapte arrestant Marcel Burleson wederom in de kraag gevat. Burleson was in oktober 2016 aangehouden voor zware mishandeling. Op 2 januari zag hij kans samen met een celgenoot te ontvluchten uit het cellenhuis van Houttuin. De bende waar hij deel van uitmaakte, heeft de auto van een van de klanten gestolen. De auto is ergens achtergelaten en ze probeerden via het bos te vluchten. Een verdachte heeft schotverwondingen opgelopen. De auto en een groot deel van de buit zijn teruggevonden. Onderzoek wijst uit dat Burleson en de rest van de groep ook de beroving van een winkelier te Ephraimzegen hebben gepleegd.

Zes verdachten van inbraak zijn ingesloten. In totaal zijn er twee auto's in beslag genomen. In de auto’s zijn gereedschap voor het inbreken en plegen van berovingen aangetroffen, deelt Puljun mee. Onderzoek heeft uitgewezen dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan verschillende inbraken. Een duo, die er de gewoonte van maakte om hele rollen vinyl vloerbedekking die uitgestald waren voor de winkels weg te maken, is na intensief speurwerk aangehouden. In een woning zijn meer dan 15 van de staven waar de vloerbedekking aan hing, gevonden. “De verdachten hebben een volmondige bekentenis afgelegd. Zij hebben aangegeven dat zij zowel in Paramaribo als in Wanica deze daden hebben verricht,” deelt Puljun mee. “De rollen vinyl hebben ze ook verkocht voor de Centrale Markt aan onbekenden. Nagegaan wordt of zij meer op hun kerfstok hebben.”

Inspecteur Prade deelt mee dat van een bende die in augustus 3 kg goud buit had gemaakt bij een ondernemer, vier verdachten zijn aangehouden en één nog voortvluchtig is. “De verdachten in deze beroving kunnen gelinkt worden aan, wat tot nu toe het onderzoek heeft opgeleverd, 18 inbraken. Het vermoeden bestaat dat ze nog meer op hun kerfstok hebben,” geeft Prade aan.

René Gompers
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April