Politie geeft update over spraakmakende moorden
24 Feb 2017, 08:28
foto
Robert Prade, hoofd van de afdeling Kapitale Delicten. (Foto: René Gompers)


Tot en met 20 februari zijn er volgens de statistieken van de politie dit jaar vijf moorden gepleegd. In de spraakmakende moordzaak van de 20-jarige Clarissa Boldewijn, is ondertussen één van de drie verdachten vrijgelaten. De politie deelt mee dat zij nog steeds bezig is met een aantal opvallende moordzaken van het vorig jaar.

De politie heeft donderdag uit de doeken gedaan met welke ‘spraakmakende’ zaken zij bezig is. Er wordt weer gerekend op de hulp vanuit de gemeenschap om klaarheid te brengen en om de veiligheid te garanderen. Robert Prade, hoofd van de afdeling Kapitale Delicten is ingegaan op enkele moordzaken die de politie en de samenleving bezighouden.

De zaak van Clarissa Boldewijn heeft veel stof doen opwaaien, haalt Prade aan. Vooral op social media is dit een zwaar onderwerp geweest. Het lijk van de universiteitsstudent is na drie weken vermissing ontdekt aan de Afobakkaweg. Een paar dagen eerder was Jonathan L. aangehouden, maar hield vol niets van de zaak af te weten. Hij heeft na de ontdekking aan de Afobakkaweg zijn betrokkenheid bekend. Een week na zijn bekentenis zijn er nog twee verdachten aangehouden. “Hij (Jonathan L.) heeft aanwijzingen gedaan en ook aangegeven wat het motief moet zijn,” deelt Prade mee. “Daar wordt enigszins aan getwijfeld. Maar het onderzoek duurt nog voort. Eén van de twee andere verdachten is heengezonden. De andere zit nog vast, omdat ten aanzien van zijn aandeel in deze moord er nog wat twijfels zijn.”

Prade noemt ook de moord op een 77-jarige vrouw eind vorig jaar. Zij had een relatie met een veertiger. “De vriendin van de man is achter de relatie gekomen die haar vriend had met de seniore burger,” vertelt Prade. “Zij is getogen naar het huis van de mevrouw. Haar vriend was op het dak bezig met werkzaamheden. Zij heeft van die gelegenheid gebruik gemaakt om de seniore burger van het leven te beroven door haar enkele slagen op het hoofd toe te brengen met een koevoet.” Het is niet bij de moord gebleven. Daags daarna is de vriend teruggegaan naar het huis om spullen weg te nemen. Die heeft hij verkocht. De politie heeft niet alles teruggevonden.

In november 2016 is Leroy ‘Kuiken’ Dubos als vermiste opgegeven. Hij zou getuigen in de ‘zaak Meriba. In deze strafzaak wordt Romano Meriba samen met Ruben S. (39), Errol S. (41) en Anthony C. (55) verdacht van het beroven van de ondernemer Rick S. op 9 november 2015. Dit is met zware geweldpleging gebeurd. Ook wordt hen poging tot doodslag, overtreding van de Vuurwapen wet tezamen en in vereniging ten laste gelegd. Dubos is verdwenen voordat hij gedagvaard kon worden. Prade deelt mee dat er twee verdachten in beeld zijn gebracht. “In deze zaak is een buitenlander aangehouden. Vooralsnog is die nog niet gekomen tot een bekentenis.” Volgens de politiefunctionaris is er wel voldoende bewijsmateriaal dat aantoont dat de buitenlander meer van de zaak zou moeten afweten. Een tweede verdachte, die mogelijk betrokken is bij de moord of hand- en spandiensten zou hebben verricht, is voortvluchtig. “Het onderzoek is nog gaande, maar we hopen over niet al te lange tijd klaarheid te kunnen brengen.”

René Gompers
Advertenties