Fitch verlaagt kredietwaardigheid Suriname tot B-
24 Feb 2017, 00:01
foto


Het Amerikaans kredietbeoordelingsbureau, Fitch Ratings, heeft de kredietwaardigheid van Suriname verlaagd, van B+ naar B-. De vooruitzichten zijn negatief. Ook de kredietwaardigheid van vreemde valuta obligaties van Suriname is gedegradeerd van B+ naar B-. De korte termijn beoordeling voor buitenlandse en lokale schulden blijft gehandhaafd op B.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de degradatie te verwachten was door de zware drop in de economie in 2016. Hij stelt dat de weg naar herstel is ingezet en dat de laatste twee kwartalen van dit jaar er veel beter zullen uitzien.

De verlaging van de kredietwaardigheid weerspiegelt volgens Fitch Ratings de slechte financiële positie van de overheid en de aanhoudende macro economische instabiliteit door de keldering van de grondstoffenprijzen. Het falen om de begroting voortvarend aan te passen heeft geleid tot een groot begrotingstekort. De overheidsschuld is daardoor snel toegenomen en is de Stand-by-overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van mei 2016 ontspoord. Aanpassingen in het wisselkoersbeleid hebben de externe onevenwichtigheden verminderd, maar hebben geleid tot een hoge inflatie, somt de kredietbeoordelaar op. De externe liquiditeit van Suriname blijft zwak. Onzekerheid in het begrotingsbeleid en onvoldoende aanpak van de schulden hebben de risico’s voor de degradatie alleen maar vergroot.

De macro omstandigheden zijn in 2016 verslechterd. De Surinaamse munteenheid heeft 46% van haar waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Geldontwaarding en de verhoging van de elektriciteitstarieven hebben geleid tot een jaar-op-jaar inflatie van 55,5%. De economie is meer dan verwacht gekrompen met 10,4% in 2016. De oorzaken daarvoor zijn de daling van de olie- en goudprijs, een dalende goudmijn productie en de stopzetting van de export van aluminiumoxide. Een scherpe daling van de reële lonen en een rem op de overheidsuitgaven heeft geleid tot dalende binnenlandse investeringen en consumptie. Fitch verwacht dat de recessie blijft aanhouden in 2017.

De overheidsfinanciën blijven dit jaar zwak, wat zal worden weerspiegeld in een groot begrotingstekort van ongeveer 8% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). De overheid wordt beperkt in haar uitgavenflexibiliteit door de grote loonsom van de openbare sector. In 2016 was dat 7,1% van het BBP ondanks een loonbevriezing van de regering. De subsidies voor elektriciteit worden geschat op 1,2% van het BBP. Daarnaast kijkt de overheid aan tegen stijgende rentelasten, vorig jaar nog 9% van het BBP. Fitch voorspelt dat de natuurlijke hulpbronnen, met inbegrip van de nieuwe goudmijn, minder aan de staatskas zullen bijdragen gedurende 2017-2018 dan in de afgelopen jaren. Ofschoon de overheid langzaam sommige achterstallige binnenlandse schulden inloopt, ontstaan er in de loop van dit jaar nieuwe achterstanden, wat de druk op de financieringsproblemen vergroot.

De schulden van Suriname zijn sinds 2014 (26,4% van het BBP) meer dan verdubbeld. In december 2016 bedroeg de schuldenlast van Suriname 65,1% van het BBP. Fitch stelt dat 80% van de totale schulden van de overheid in vreemde valuta zijn. De overheidsschulden zijn zeer gevoelig voor renterisico en valuta afschrijvingen. Ook het hervormingsprogramma zoals overeengekomen met het IMF is vertraagd. Stakingen van leerkrachten en eisen van vakbonden om salarisverhoging hebben de druk op de publieke loonkosten dit jaar vergroot. Ook heeft De Nationale Assemblee de begroting voor 2017 nog niet goedgekeurd en is de wet voor belasting op de toegevoegde waarde nog niet aangenomen.

Op 22 juli 2014 was de beoordeling van Dagong Credit voor Suriname BB+ met stabiele vooruitzichten. Twee jaar later, op 30 mei 2016, geeft Moody’s de beoordeling van B1 met stabiele vooruitzichten. Een maand ervoor, op 25 april, was de beoordeling van Standard & Poors nog B+ met negatieve vooruitzichten. En nu een jaar later, op 22 februari, krijgt Suriname de beoordeling van B- met negatieve vooruitzichten.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April